/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ Și din gunoi se pot face bani - o demonstrează un tânăr din s. Porumbeni

missing
18 septembrie 2019, ora 23:09

Și din gunoi se pot face bani! O demonstrează un tânăr din satul Porumbeni, care a pus pe roate o afacere deloc mirositoare. Firma pe care o conduce de șase ani colectează deșeurile menajere, le sortează după care le vinde la uzinele de reciclare. De serviciile companiei, au parte oamenii din 10 localități. Doar anul trecut, firma a sortat peste 200 tone de material reciclabil.

Eugeniu Butucea este un tânăr din Porumbeni, care a fondat, cu șase ani în urmă, o companie de salubrizare. Printre localitățile care beneficiază de serviciile firmei se numără Stăuceni, Măgdăcești și Cricova.

ANA SÂRBU, REPORTERĂ TV8: „În Cricova sunt amplasate mai multe tomberoane de sortare a gunoiului. Aici, oamenii pot arunce metalul și plasticul, iar restul gunoiului îl aruncă în tomberoanele din spate”.

EUGENIU BUTUCEA, PROPRIETARUL COMPANIEI: „Colectăm deșeurile deja pre-sortate: sticlă, carton, plastic. Și deja le sortăm mai departe, după felul lor cum sunt, după culoare, după categoria de plastic”.

Oamenii din Cricova ne asigură că aruncă gunoiul corect:

„Da, da. Butâlcile deoparte, hârtia deoparte.  Este zilele când tractorul sau mașina trece și noi sortăm, punem la porți așa în culiocele”;

„Este benefic pentru ecologie și va fi mai ușor de scos. Vă închipuiți cineva va arunca borșul? Trebuie de sortat gunoiul pe părți. Eu am două pungi mari de gunoi, unul pentru plastic. Iată și sticla, dacă o beau, o arunc acolo”;

„Sticlele aparte, dar gunoiul aparte. Cum să le pui pe toate împreună? Trebuie de aruncat totul separat. Împreună nu se poate”.

Eugeniu își amintește și acum momentul în care a lansat afacerea. Pe atunci, oamenii nu prea erau la curent cu termenul de „sortare a gunoiului”. Ca să-i familiarizeze, tânărul a instalat tomberoane de selectare a deșeurilor și a împărțit flyere informaționale. Încetul cu încetul, oamenii au devenit mai responsabili.

EUGENIU BUTUCEA, PROPRIETARUL COMPANIEI: „Am instalat tomberoane special pentru colectarea deșeurilor selectiv. Tomberoanele sunt importate de către noi. Plasa rotundă o facem la noi la întreprindere și o facem pentru ca persoanei să-i fie mai comod să arunce deșeuri și să știe ce fel de deșeuri sunt acolo”.

Întreprinderea deține două autospeciale, care, zilnic, adună deșeurile de la oamenii de rând, dar și de la companii. După ce este sortat de angajații întreprinderii, gunoiul este dus la uzinele de reciclare. Afacerea pare să fie una de succes, tânărul fiind abordat să presteze servicii și în alte localități.

EUGENIU BUTUCEA, PROPRIETARUL COMPANIEI: „Peste o săptămână mai urmează să mai importăm alte tomberoane, pentru că avem o foarte mare solicitare pentru a instala în alte localități. Avem tomberoane pentru plastic și metal, carton și hârtie și a treia categorie – sticlă”.

Tânărul antreprenor colaborează și cu autoritățile locale. Între timp, e aproape gata construcția liniilor de sortare automatizate, ce îi va permite să crească echipa de angajați, care acum sunt 8 la număr. Anul trecut, compania lui Eugeniu a vândut uzinelor de reciclare peste 200 tone de plastic, carton și sticlă.

Reporteră: Ana Sârbu
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram