/VIDEO/ Capitala aerului murdar! Specialiștii de mediu bat alarma

19 septembrie 2019, ora 06:14

Septembrie este luna când aerul devine cel mai poluat. Specialiștii, care zilnic testează calitatea aerului din capitală, afirmă că normele admisibile sunt depășite de câteva ori. Principala cauză a poluării este traficul aglomerat de pe străzi. Medicii sunt și ei îngrijorați de murdăria din aer, care poate provoca alergii, bronșite sau dureri de cap. Pentru ca aerul să fie curat, este nevoie de ploaie, dar și de răcirea vremii. Precipitațiile însă se lasă așteptate. Meteorologii au prelungit, din nou, codul galben de secetă hidrologică.

Aerul este testat în fiecare zi de specialiștii de la Agenția de Mediu. În capitală funcționează șase mini stații, amplasate în locații aglomerate și mai puțin solicitate. Una dintre acestea se află în clădirea Agenției de Mediu.

MARINA LUNGU, ȘEFA LABORATORULUI PENTRU CALITATEA AERULUI: „Așa arată tutubul pentru dioxidul de sulf și dioxidul de azot. Trece un volum de aer prin tubul dat, după care este transportat în laborator”.

Gradul de poluare este stabilit cu ajutorul unor filtre speciale. Ieri, de exemplu, analizele de laborator au arătat că aerul a fost poluat anume de gazele de eșapament de la transportul auto. Astfel, concentrația de monoxidul de azot a fost de aproape trei ori mai mare, iar aldehida formică – de patru ori.

CALITATEA AERULUI LA 17.09.2019:
Concentrația maximă admisibilă a fost depășită:
dioxid de azot – de 1,7 ori,
monoxid de azot – de 2,6 ori,
aldehidă formică – de 4,5 ori;

MARINA LUNGU, ȘEFA LABORATORULUI PENTRU CALITATEA AERULUI: „Este legat și de condițiile meteorologice. Atunci când avem acalmie, nu avem ploi, concentrația poluanților este stocată”.

Chișinăuienii spun că simt, pe propria piele, că aerul pe care îl respiră este murdar: „Clar că este poluat aerul, pentru că sunt o mulțime de mașini”; „Vezi că sunt și nouri de ceață dimineața și seara, și după respirație”; „Este neplăcut, nu e confortabil și e un sunet de alarmă pentru autoritățile locale, ca să rezolve problema mai operativ”.

Medicii spun că aerul poluat poate provoca alergii, boli respiratorii sau cardiovasculare. Compușii chimici care se găsesc în aer pot pătrunde ușor în sânge și să contribuie inclusiv la apariția cancerului.

ALIONA CHIRIAC, MEDIC: „Blochează cuplarea fierului cu oxigenul la nivel de hemoglobină și de aici apar problemele. Durerile de cap, amețeli, slăbiciuni, care de obicei pacienții nu le pot asocia cu nimic”.

Poluarea aerului din Capitală a fost discutată astăzi și la Parlament, în cadrul Comisiei pentru Mediu. Responsabilii au stabilit că nivelul de hidrogen sulfurat este depășit de câteva ori. Iar după ce ajunge în aer, acesta afectează și apele râului Bâc.

IURIE PÎNZARU, DIRECTORUL AGENȚIEI NAȚIONALE PENTRU SĂNĂTATE PUBLICĂ: „Concentrațiile în aceste cazuri sunt extrem de mari în nămol și apele reziduale. Oamenii irigă produsele vegetale și nu mai pot fi ulterior termic prelucrate și mâncăm ceea ce mâncăm”.

Potrivit experților, cantitatea de poluanți din aer se va micșora odată cu răcirea vremii și și căderea ploilor. Potrivit unui studiu publicat în acest an de revista European Heart Journal, aproape 5400 de moldoveni mor anual din cauza aerului poluat, întrucât acesta scurtează cu aproximativ cinci ani durata medie de viață. Iar în Europa, numărul anual de decese premature, legate de poluarea aerului, a crescut la aproape 800 de mii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram