/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Explicațiile liceului „Orizont” după rezultatele anchetei ANSA

missing
20 septembrie 2019, ora 17:08

Administrația Liceului Teoretic „Orizont” din sectorul Ciocana, unde s-au îmbolnăvit peste 100 de copii, anunță că a luat toate măsurile necesare pentru a înlătura neregulile depistate în timpul inspecției Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Instituția atenționează că nu a fost vorba de o infecție alimentară, ci de un focar de infecția adenovirală, după cum au stabilit specialiștii Centrului de Sănătate Publică.

Reprezentanții liceului susțin că cei 13 angajați care au fost identificați ca fiind purtători ai bacteriei „Staphylococcus” trec investigația cu antiobioticograma, pentru determinarea sensibilității la antibiotice și vor fi sanați. „Înainte de începerea anului școlar, toți angajații cantinei, fără excepție, au fost investigați în laboratorul Centrului Municipal de Sănătate Publică, cu confirmări negative de purtători ai careva agenți patogeni”, se spune într-un comunicat de presă emis de liceu.

Referindu-se la produsele alimentare în care au fost identificate bacterii coliforme, administrația liceului promite că va înăspri condițiile la selectarea agenților economici care distribuie produsele alimentare, în special fructele și legumele crude. „Bacteriile coliforme cel mai des provin din apele uzate, incorect epurate. Aceasta poate constitui sursa de contaminare microbiană și pentru unele produse alimentare în cazul utilizării la irigarea culturilor vegetale”, motivează instituția.

„Din discuții cu specialiștii medicali în domeniul epidemiologic, titrele determinate în cadrul investigațiilor de laborator a bacteriilor depistate, nu este acel titru ce poate provoca intoxicații.

„În cadrului instituției în permanență se prelucrează cu dezinfectant toate suprafețele din clasele de studii, cantină și alte încăperi. Cerințele igienice sunt strict monitorizate și respectate de elevii și personalul liceului. Dezinfectarea generală a blocului alimentar a fost efectuată la data de 13 septembrie în cazul depistării unui focar, așa cum se procedează conform normelor sanitaro-igienice”, se mai spune în comunicatul liceului „Orizont”.

Vedeți mai jos ce nereguli au depistat specialiștii ANSA în timpul verificărilor la liceul „Orizont”.

Rezultatele anchetei de la „Orizont”: Bacterii coliforme în mâncare și 13 angajați pozitivi la „Staphylococcus”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram