/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/ VIDEO/ Cu ce s-a lăudat Maia Sandu după 100 de zile de la investirea Guvernului

missing
24 septembrie 2019, ora 13:28

Deconspirarea mai multor scheme de corupție și delapidare a averii statului, concedierea a zeci de funcționari implicați în abuzuri, demararea unei reforme serioase în domeniul justiției, corectarea unor programe economice care să ofere echitate tuturor raioanelor, majorarea salariilor în medicină și scoaterea R. Moldova din izolarea internațională au fost principalele subiecte menționate de Maia Sandu, la prezentarea raportului de activitate după primele 100 de zile de la investirea Guvernului.

„Am deconspirat schemele de corupție în întreprinderile de stat și la achiziții. Pe unele dosare majore am mers în instanță, altele le-am trimis la Procuratură. Am dat afară sute de funcționari implicați în abuzuri, dar procesul de curățare va continua în următoarele luni…Important este că Șor și Plahotniuc nu mai sunt aici să ne fure. Nu mai inventează scheme”, a declarat Maia Sandu.

Prim-ministra a amintit că au fost făcute corectări la tot felul de programe de finanțare: în medicină, la drumuri, ecologie „pentru că ne dorim ca aceste resurse financiare să fie distribuite echitabil, nu pe criterii politice”.

„Am majorat salariile în sectorul medical. Lucrăm la corectarea Legii salarizării la mai multe categorii de salariați. Ne-am fi dorit să creștem mai repede veniturile cetățenilor, salariile și pensiile, dar pentru a împărți, bugetul trebuie să fie mai întîi creat”, a adăugat prim-ministra.

Referindu-se la politica externă, Maia Sandu a amintit că au fost dezghețate relațiile cu partenerii străini și s-a reușit scoaterea R. Moldova din izolare internațională.

„Am deblocat resursele financiare și am obținut 46 milioane de dolari din SUA. Suntem pe cale să obținem alte 60 milioane de euro d ela Uniunea Europeană până la finele acestui an calendaristic. Resursele sunt necesare pentru a acoperi gaura bugetară de 4,5 miliarde de lei moștenită de la guvernare a PD-istă”, a punctat Sandu.

Doi miniștri, la raport

Ulterior, la raport au ieșit ministra Justiției Olesea Stamate și ministrul Economiei, Vadim Brînzan. Prim-ministra a precizat că ceilalți miniștri ar fi prinși în alte activități importante.

Ministra Justiției a vorbit din nou despre modificarea Legii Procuraturii și prevederile acesteia și a anunțat că în curând urmează a fi lansat concursul pentru selectarea procurorului general.

„Sistemul justiției nu poate fi resetat într-o lună, două, trei. Dacă nu reușim să resetăm justiția, ne va fi greu să simțim realizări palpabile în alte domenii”, a susține Stamate.

Ministrul Economiei Vadim Brînzan a vorbit mai mult despre deconspirarea și lichidarea schemelor pe care le-a descoperit la întreprinderile de stat.

„Zeci de scheme la „Calea Ferată”, „Moldtelecom”, ANTA, vinăria „Cricova”, care au delapidat statul cu cel puțin un miliard de lei. Ne apucăm acum de „Metalferos”… Am pregătit un nou Cod al transportului feroviar, care va depolitiza și demonopoliza acest domeniu. Am pregătit un pachet de legi pentru demonopolizarea și  liberalizarea pieței de export a metalelor”, a enumerat Brînzan.

Ministrul Economiei a vorbit și despre ilegalitățile identificate la privatizarea mai multor companii de stat și la concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău, amintind că a fost depusă cerere de chemare în judecată pentru rezilierea contractului semnat cu „Avia Invest”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram