Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și momele vii. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

/VIDEO/ Doi oameni de afaceri din Moldova s-au pomenit cu un dosar penal după ce au plantat câteva hectare cu plante de cânepă tehnică

missing
24 septembrie 2019, ora 07:06

Caz nemaivăzut în Republica Moldova. Doi oameni de afaceri s-au pomenit cu un dosar penal după ce au plantat câteva hectare cu plante de cânepă tehnică. Aceștia nu pot să o recolteze pentru că, spun ei, poliția locală le-ar fi interzis acest lucru. Acum speră să-și întoarcă investițiile făcute, în jur de 30 de mii de euro, prin judecată. Specialiștii ministerului Agriculturii afirmă că recoltarea acestui tip de cânepă ar aduce profit bugetului de stat și s-au arătat mirați că afacerea riscă să se ruineze.

Oamenii de afaceri spun că s-au inspirat de la vecinii de peste Prut, unde cultivarea cânepei tehnice este un lucru obișnuit. Astfel, au procurat semințe și au închiriat un lot de pământ de patru hectare la Strășeni, în total cheltuind peste 30 de mii de euro.

ANATOL DICUSAR, COFONDATORUL AFACERII: „Cânepa tehnică nu necesită îngrădire, dar, luând în considerație unde trăim, am hotărât să fie și camere, și depozit, și îngrădit, o poartă”.

Dintr-o singură tonă de semințe de cânepă sperau să obțină până la 12 mii de euro. Până acum, însă, au suferit doar pierderi. În urmă cu două săptămâni oamenii legii i-au anunțat că au deschis dosar penal pe numele unuia dintre ei pentru că ar fi ascuns de poliție cultivarea cânepei. Așa că, li s-a interzis să o recolteze. Până una alta, plantele s-a umplut de buruiene.

ION RAȚĂ, DIRECTORUL COMPANIEI: „Pierderile o să fie enorme. Noi trebuie să luăm două cifre: ceea ce am cheltuit și banii cu care puteam achita datoriile pe care le avem”.

De altfel, în iunie, oamenii legii ar fi luat câteva bucăți din plante pentru a le testa. Și proprietarii au verificat cânepa la un expert independent, iar concluzia a fost că specia conține un grad extrem de redus de stupefiante: „dar acest procent nu acționează asupra sistemului nervos”, spune VICTOR MELNIC, EXPERT NAȚIONAL ÎN BIOLOGIE.

Pentru a fi interzise, această doză trebuie să fie de cel puțin 0,3%. Cu alte cuvinte, pentru a se droga cu acest tip de cânepă, ar fi nevoie de aproape o tonă de plante.

DIANA POPA, REPORTERĂ TV8: „Cânepa utilizată în scopuri narcotice, cea de tip „indica”, crește cel mult până la 70 de cm în înălțime. Însă plantele de aici ajung și la 2 metri, fiind de tip „sativa”. Chiar și frunza este total diferită și nu are niciun efect dacă va fi consumată”.

Am discutat acest caz și cu reprezentanții Ministerului Agriculturii. Specialiștii de aici ne-au confirmat că specia de „canabis sativa” este una pur industrială și ar putea aduce beneficii economice, dacă prelucrarea ei va fi susținută la nivel de stat.

VASILE ȘERBAN, ȘEF DIRECȚIE POLITICI DE PRODUCȚIE: „Această plantă ar permite ca producătorul de pe o suprafață mică să obțină un profit mai mare, fără a aduce daune sănătății altor oameni sau statului, din contra, la stat ar veni mai mulți bani în buget”.

Despre dosarul intentat de către inspectoratul din Strășeni nu au reușit să aflăm detalii. Ofițerul de presă al poliției locale, după ce s-a consultat cu superiorii ei, ne-a cerut o solicitare oficială, iar divulgarea informațiilor ar putea prejudicia mersul anchetei. Totuși, a confirmat că un astfel de caz a fost înregistrat de oamenii legii. Între timp, direcția Antidrog afirmă că nu este la curent cu acest incident pentru că plantele nu sunt destinate consumului de droguri. Între timp, cei doi parteneri de afaceri, se pregătesc să-și caute dreptatea în judecată pentru a-și returna pierderile suportate. Aceștia mai spun că nu și-au asigurat afacerea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.