/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Banii alocați pentru drumuri au fost redistribuiți! Ce obligații planifică să introducă Guvernul anul viitor

missing
25 septembrie 2019, ora 17:07

Cabinetul de miniștri a votat astăzi pentru modificarea Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2019 și a Programului de reparație periodică a drumurilor. Suma de 1,7 miliarde de lei prevăzută anterior de Guvernul Filip a fost micșorată până la 950 de milioane de lei. Ministrul Economiei Vadim Brînzan a declarat că fosta guvernare a defavorizat alte localități și acum banii sunt redistribuiți în mod echitabil.

Prim-ministra Maia Sandu susține că banii pentru drumuri au fost împărțiți în dependență de culoarea politică a primarilor și promite că acest lucru nu se va mai repeta:

„Noi nu am putut să anulăm licitația, pentru că au fost semnate contracte cu 11 companii, dar am redistribuit banii, pentru ca toți să primească câte puțin. La anul va fi introdus un alt mecanism. O să avem o formulă foarte clară pe care o vom conveni cu autoritățile publice locale, care să țină cont de numărul de locuitori, de starea drumurilor și nu de culoarea politică. Și cel mai important e că o să alocăm acești bani pentru ca primarul, împreună cu comunitatea, să decidă care sunt străzile pe care vor să le repare”.

Șefa Guvernului a cerut să fie strict verificată calitatea lucrărilor care se fac la drumuri.

„Noi trebuie să avem informații foarte concrete despre calitatea reparațiilor care le face fiecare operator în parte. Și nu mă interesează că ei au semnat contracte cu sub-contractori mai departe. Trebuie să vedem care sunt operatorii care trebuie incluși în lista neagră, cu care statul să nu lucreze mai departe. Că am obosit de atâta irosit de bani publici”, a punctat Sandu.

Ministrul Economiei a precizat că urmează a fi modificat felul în care se desfășoară auditul la drumuri, iar companiile care au câștigat licitațiile organizate de stat vor fi obligate să anunțe toate firmele mici pe care intenționează să le contracteze pentru efectuarea lucrărilor.

„Vom obliga agenții economici să anunțe cine este beneficiarul efectiv al acestor companii. Se va modifica structura contractului. La moment, compania mare tranzacționează cu statul prin Administrația de Stat a Drumurilor, fără a indica companiile mici pe care are de gând să le sub-contracteze. Și până la urmă, cine construiește drumul? Sunt niște companii mici despre care nici nu am auzit”, a explicat Brînzan.

Vedeți mai jos cum urmează a fi redistribuiți banii pentru drumuri.

Guvernul planifică să taie sumele alocate pentru reparația drumurilor. Cele mai afectate raioane – Nisporeni și Orhei

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram