/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 799: Groază la Odesa, groapă comună la Cernăuți și prognoză alarmantă! SUA acuză Rusia de atacuri chimice

Dezvăluirile avocatului fugar care l-a apărat pe Platon: „Din Unibank au fost scoase cash 40 de milioane de dolari”

missing
25 septembrie 2019, ora 07:48

Avocatul Ion Crețu, care l-a apărat pe Veaceslav Platon și care a fost nevoit să fugă din R. Moldova fiind cercetat penal și condamnat ulterior la șase ani de închisoare, a revenit recent în țară și face dezvăluiri despre devalizarea sistemului bancar.

Crețu susține că a analizat personal jumătate dintre tranzacțiile care s-au făcut la cele trei bănci falimentate și a urmărit unde au fost transferați banii furați din sistemul bancar și ar exista probe clare că frauda a fost comisă „de Vladimir Plahotniuc, prin intermediul lui Ilan Șor”.

Am analizat 50% din rulaje. Ceea ce a furat Plahotniuc i-a fost incriminat lui Platon. Poate o să spuneți că sunt subiectiv, pentru că îl apăr pe Platon, dar proba cea mai mare sunt rulajele. De ce procurorii nu au prezentat rulajul la dosar? Noi arătăm că banii se duc cu totul în altă parte. A furat Vladimir Plahotniuc, prin intermediul lui Ilan Șor” , a declarat Ion Crețu în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Avocatul mai spune că a rămas șocat când a descoperit că aproximativ 40 de milioane de dolari au fost ridicate cash din „Unibank” de către o persoană din Federația Rusă care nu a fost niciodată în R. Moldova. Totul s-ar fi întâmplat în perioada iunie-decembrie 2014. Pe zi, din bancă erau scoase cash patru-cinci milioane de dolari sau euro.

Ion Crețu se arată sigur de faptul că oamenii legii au știut despre aceste extrageri de bani, pentru că era imposibil ca Serviciul pentru Combaterea și Prevenirea Spălării Banilor din cadrul Centrului Anticorupție să nu primească astfel de informații. „Ei n-au audiat nici persoana de la bancă care a eliberat acești bani”, afirmă Crețu.

Potrivit avocatului, băncile efectuau în fiecare zi și tranzacții către diverse companii străine pentru închirierea unor avioane private, chiar și câte 300 de mii de dolari pe cursă. De zboruri luxoase ar fi beneficiat în mare parte soția lui Ilan Șor, artista din Rusia Jasmine.

Ion Crețu afirmă că Ilan Șor avea persoane interpuse în toate firmele implicate în tranzacții dubioase. „La zece companii conturile erau gestionate de un șofer al lui Ilan Șor, care avea două permise de conducere și probabil dublă identitate”, a acuzat Crețu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram