/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei

/VIDEO/ Baby boom la Poliția de Frontieră! Aproape fiecare a zecea polițistă este însărcinată

missing
27 septembrie 2019, ora 06:05

Situație fără precedent la Poliția de Frontieră. În câteva luni, aproape o sută de angajate urmează să nască, ceea ce înseamnă că fiecare a zecea polițistă este însărcinată. Chiar dacă unele sunt pe ultima sută de metri, încă nu vor să lase uniforma și muncesc cot la cot cu ceilalți colegi. Totuși, superiorii polițistelor încearcă să fie mai indulgenți și le mai taie din sarcini.

„Fac câțiva kilometri pe zi, dar, mă simt oricum destul de bine, energică” – ea este Valeria Cechina, una dintre cele 89 de angajate ale Poliției de Frontieră, care în curând vor deveni mame. Tânăra, în vârstă de 22 de ani, muncește la punctul de frontieră Costești. Peste trei luni, va ține în mâini nu actele celor care trec frontiera, ci propriul copil. Valeria spune că munca îi dă energie ca să treacă mai ușor peste această perioadă. Mai ales că și soțul îi este alături, fiindu-i coleg.

ARTIOM FEDIUC, POLIȚIST DE FRONTIERĂ: „E un fel de prietenie, colegialitate. Acasă suntem soț și soție, dar aici e serviciu – e altă parte. E altă latură a vieții noastre. Desigur că o susțin, o susțin, este soția mea. Dacă nu am să o susțin, cine o să o susțină?!”

Cei care au fost verificați de Valeria cred că sarcina nu trebuie să le țină pe femei în casă: „Un exemplu frumos, pentru o doamnă, deși este însărcinată, își face serviciul până în ultima clipă când trebuie să nască”; „Noi nu privim femeile ca ceva deosebit. Toată lumea trebuie să-și facă treaba”.

La acest punct de trecere, am mai găsit o angajată însărcinată. Anul trecut, Mihaela Marosac s-a căsătorit tot cu un polițist de frontieră, iar în curând va aduce pe lume un copil. Femeia vine la serviciu din România, pentru că s-a stabilit, cu soțul ei, la Botoșani: „Este foarte mândru că suntem colegi. M-am mutat la Botoșani, acolo locuim. Fac naveta în fiecare zi, este bine ne descurcăm. Mă simt bine, suntem sănătoase”.

Și punctul de trecere Criva-Mămăliga are cu ce se lăuda. Aici Elena Bărbuța este vedetă. Femeia activează de cinci ani în calitate de polițistă de frontieră, iar, de când este însărcinată, se simte și mai energică: „Toate femeile pe care le-am întâlnit se străduiesc mai mult în mișcare, mai mult să lucreze. Nu știu, acasă dacă stai este plictisitor”.

Iar pe Dina Ciornâi, și ea însărcinată, am găsit-o la punctul de trecere din Larga. Femeia a remarcat că atitudinea celor care trec frontiera se schimbă când le apare în față: „Trecătorii se bucură mai mult când o femeie le controlează actele. S-a schimbat atitudinea, sunt mai grijulii față de mine”.

Deși femeile și bărbații din cadrul Poliției de Frontieră lucrează în condiții egale, când este vorba de cele însărcinate, superiorii sunt mai indulgenți.

VITALIE MELINTI, ȘEFUL SECTORULUI DE FRONTIERĂ COSTEȘTI: „Pur și simplu, la șeful patrulei atrag atenția ca să fie mai atent și, de posibilitate, să facă o sarcină mai ușoară decât restul efectivului”.

Recent, a fost dat startul unui proiect dedicat angajatelor Poliţiei de Frontieră, cu scopul de a le încuraja să fie active în perioada sarcinii. Potrivit datelor, în cadrul acestei instituții muncesc peste 800 de femei.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram