/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

R. Moldova va obține asistență financiară din UE până la finele anului. Federica Mogherini vine la Chișinău

missing
30 septembrie 2019, ora 16:39

Până la sfârșitul anului curent, R. Moldova va obține cele două tranșe din asistența macrofinanciară oferită de Uniunea Europeană. Despre asta au discutat  la Bruxelles prim-ministrul Maia Sandu și înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini.

Oficialul european a declarat că relația cu R. Moldova este foarte importantă pentru UE și a apreciat reformele care au demarat sub conducerea Maiei Sandu, pentru consolidarea democrației și statului de drept.

„Astăzi am convenit să actualizăm agenda de asociere și să stabilim noi priorități pe baza cărora să funcționeze acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb în următorii ani. Sprijinul nostru va rămâne condiționat de implementarea reformelor. Am reluat plățile pentru sprijinul bugetar în luna inie, am semnat acordul cu Guvernul pentru a efectua programe pentru dezvoltarea durabilă și statul de drept. Deja avem rezultate concrete. Suntem gata să creștem sprijinul financiar și sprijinul pentru consultare, pentru a susține reforma ambițioasă a Guvernului”, a declarat Mogherini în cadrul briefingului de presă organizat după întrevederea cu Maia Sandu.

Oficialii europeni au apreciat progresele care vizează reforma electorală și au declarat că alegerile din 20 octombrie vor fi un „test important”, care va arăta cum se respectă prevederile internaționale în R. Moldova.

Federica Mogherini a apreciat și reforma inițiată de Guvernul Sandu în domeniul justiției și modificarea Legii Procuraturii: „Reforma în domeniul judiciar e o chestiune vitală în sine, dar astfel vom obține  un mediu de afaceri mai puternic și vom stimula investițiile”.

Maia Sandu a mulțumit pentru susținerea oferită de UE actualului Guvern încă din primele zile de mandat și a dat asigurări că vor fi respectate toate angajamentele.

O să am grijă ca aceste măsuri să fie implementate așa cum am promis. O să consolidăm instituțiile de combatere a corupției. Avem sprijinul instituțiilor europene și al cetățenilor care își doresc să aibă justiție acasă… Mă bucur că putem să obținem cele două tranșe din asistența macrofinanciară până la sfârșitul acestui an. Mulțumim pentru sprijinul financiar și asistența tehnică de care R. Moldova beneficiază în toate domeniile”, a spus Maia Sandu.

Peste câteva zile, înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, va veni într-o vizită la Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram