Un șef de sector al Poliției de Frontieră riscă până la zece ani de închisoare pentru că ar fi fost săvârșit contrabandă cu țigări peste Prut. Omul legii ar face parte dintr-un grup criminal, care a fost trimis astăzi în judecată. Potrivit procurorilor, în perioada iulie-august curent, membrii grupului ar fi trecut peste Prut circa 160 de mii de țigări, de peste patru milioane de lei. 

Potrivit procurorilor, grupul criminal organizat și-a desfășurat activitatea în perioada anilor 2016-2019, în componența a opt persoane, printre care și un șef de sector al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din Direcția Regională Nord.

Aceștia aveau un plan bine determinat de activitate infracțională, caracterizat printr-un grad înalt de coordonare între membrii săi, cu desemnarea rolurilor și funcțiilor membrilor grupului şi anume: împachetare a produselor de tutungerie, transportare cu mijloacele de transport spre sectorul prealabil stabilit de pe malul râului Prut și transportarea acestora cu bărci peste apele râului Prut, în România.

La rândul său, șeful de sector al Poliției de Frontieră era responsabil de înlăturarea obstacolelor la comiterea infracţiunii de contrabandă. El întocmea graficul de serviciu privind timpul și locul amplasării patrulei de frontieră pe segmentul deservit.

Procurorii au constatat că, doar în perioada iulie –început de august 2019, membrii grupului criminal organizat, au trecut prin contrabandă peste hotarele Republicii Moldova în România, peste apele râului Prut, în raza administrativă a satului Şireuţi, raionul Briceni, produse de tutungerie în cantitate de 160 de mii de pachete de ţigări, în sumă de patru milioane de lei.

Pentru ca să asigure confiscarea bunurilor dobândite în timpul săvârşirii infracţiunii de către organizatorul grupului criminal, procurorii au depus la Judecătoria Bălți, Oficiul Central, demersuri privind punerea sub sechestru a bunurilor imobile şi a mijloacelor de transport, în valoare de patru milioane de lei. Însă, instanţa a respins aceste demersuri. Prin urmare, încheierile au fost contestate de către procurori.

În cazul în care le va fi demonstrată vina, membrii grupului criminal organizat riscă o pedeapsă penală sub formă de închisoare pentru un termen de la trei la zece ani.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!