/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

Lege doar pe hârtie! Cum plătesc formațiunile politice amenzile stabilite de CEC. Partidul Șor refuză să achite statului două milioane de lei

missing
02 octombrie 2019, ora 16:34

Deși sunt penalizate pentru încălcarea regulilor la depunerea rapoartelor de gestiune financiară, partidele politice nu prezintă Comisiei Electorale Centrale dovada că au achitat amenzile, așa cum le obligă legislația. Autoritățile nu cunosc dacă vreun partid a vărsat vreun leu în buget în urma sancțiunilor aplicate.

Nici instanțele de judecată nu informează CEC-ul despre nivelul de executare a hotărârilor și nici executorii judecătorești nu se implică pentru a rezolva problema. Într-un răspuns oferit la solicitarea TV8.md, Comisia Electorală Centrală anunță că, în perioada ianuarie 2018-iulie 2019, au fost inițiate 29 de proceduri contravenționale pentru partidele care nu au depus rapoartele financiare, le-au adus la CEC cu întârziere sau nu au prezentat informațiile complete, dar nu deține cifre despre sumele achitate în buget.

CEC nu poate întocmi toate procesele contravenționale

Nu în toate cazurile a fost posibilă  întocmirea proceselor-verbale contravenționale persoanelor cu funcții de răspundere din cadrul partidelor. Direcția juridică a CEC-ului a explicat că sunt cazuri în care partidele nu au președinți aleși în momentul aplicării sancțiunii, nu au desemnați trezorieri și în asemenea situații nu poate fi citată persoana cu funcție de răspundere, pentru a fi întocmit procesul-verbal. Astfel, formațiunea politică rămâne nesancționată.

Timp de un an și jumătate, CEC a înregistrat opt cazuri în care nu a putut cita persoanele cu funcții de răspundere din cadrul partidelor  pentru a fi întocmite procesele contravenționale.

12 partide, amendate

Pentru raportarea anuală realizată de partide în anul 2017, CEC a decis să sancționeze nouă partide. Doar șapte persoane cu funcții de răspundere din cadrul formațiunilor politice au fost amendate cu câte 9000 de lei, în urma încheierilor de judecată.

Au fost sancționate următoarele formațiuni:

  1. Partidul Socialist din Moldova
  2. Mișcarea Social-Politică „Forța Nouă”
  3. Partidul Societății Progresiste
  4. Partidul pentru Unirea Moldovei
  5. Partidul „Frontul Salvării Moldovei”
  6. Partidul Republican din Moldova
  7. Partidul „Patriotii Moldovei”

Pentru raportarea semestrială 2018, CEC inițiat 16 proceduri contravenționale. Instanțele de judecată au aplicat amenzi de 9000 lei la zece formațiuni politice, iar Partidul Socialiștilor a fost amendat cu 10000 de lei.

Amenzi de 9000 de lei au primit:

  1. Partidul Actiune și Solidaritate
  2. Partidul Popular European din Moldova
  3. Partidului „Democrația Acasă
  4. Mișcarea Social-Politică a Romilor din Republica Moldova
  5. „Partidul Ruso-Slavean din Moldova”
  6. Partidului Conservator
  7. Partidului Politic „Frontul Salvării Moldovei”
  8. Partidului Politic pentru Unirea Moldovei
  9. Mișcarea Social-Politică „Forța Nouă”
  10. Partidului Republican din Moldova

Pentru raportarea anuală 2018 au fost inițiate patru proceduri contravenționale. Doar trei conducători de partide au fost citați să se prezinte la CEC pentru întocmirea proceselor-verbale.

Nu se știe dacă se plătesc amenzile

Potrivit datelor CEC, din ianuarie 2018 și până în iulie 2019, partidele au fost obligate de instanțele de judecată să achite amenzi în sumă totală de 163 mii lei. Nu se știe câți bani au fost încasați în buget.

Potrivit legislației, partidul este obligat să prezinte imediat CEC-ului dovada achitării amenzii. „Cu toate acestea, niciun partid politic care a fost sancționat nu a prezentat Comisiei dovada”, se spune în răspunsul pe care l-am primit de la CEC.

Partidul Șor refuză să plătească statului două milioane de lei

Probleme există nu doar în cazul colectării banilor din amenzile aplicate partidelor pentru ilegalitățile comise la raportarea financiară. În acest an, Comisia Electorală Centrală a somat două formațiuni politice să achite bani în buget, pentru neregulile admise la finanțarea campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie. Este vorba despre Partidul Șor și Partidul Acțiune și Solidaritate. Banii sunt vărsați cu întârziere în haznaua statului.

În aprilie curent, Partidul Șor a fost somat de CEC să verse la bugetul de stat suma de 2 090 000 lei, după ce s-a stabilit că formațiunea a primit donații ilegale pentru campania electorală la parlamentarele din 24 februarie din partea unor agenți economici. CEC a explicat că firmele care au donat cele două milioane de lei Partidului Șor au desfăşurat activităţi finanţate sau achitate din mijloace publice, în decurs de un an înainte de începerea perioadei electorale, ceea ce constituie o încălcare a prevederilor legislației electorale.

Până în prezent, Partidul Șor nu a plătit statului niciun leu din cele două milioane. Purtătoarea de cuvânt a formațiunii politice, Alina Șargu, ne-a spus că decizia CEC-ului a fost atacată în instanța de judecată și banii nu vor fi achitați până nu va exista o decizie definitivă a magistraților în acest caz.

Partidul Acțiune și Solidaritate are datorii

Și formațiunea politică condusă de prim-ministra Maia Sandu a fost somată de CEC să verse în buget o sută de mii de lei, după ce a primit o donație în campania electorală la parlamentarele din februarie de la o companie cu capital străin. Legislația interzice finanţarea sau prestarea unor servicii cu titlu gratuit, ori susţinerea materială sub orice formă a partidelor politice de către persoanele juridice cu capital străin sau mixt.

PAS a reacționat la somația CEC-ului, dar achită banii eșalonat. Partidul a efectuat în primăvară opt transferuri în bugetul de stat, în sumă totală de 24 000 lei. Pe 2 iulie a vărsat în buget alte 15 000 lei, iar pe 9 iulie PAS a informat CEC-ul despre virarea unei tranșe de 10 000 lei.

Astfel, Partidul Acțiune și Solidaritate mai are o datorie la stat de 49 mii lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram