/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Dintr-un sat cu 70 de locuitori, Nistreni s-a transformat într-un sat părăsit

08 octombrie 2019, ora 06:40

Case dărâmate, curți ce abia se văd dintre buruieni și o liniște ca-n mormânt. Asta am descoperit în satul Nistreni din raionul Rezina, una dintre localitățile „fantomă”, în care nu zărești țipenie de om pe drumuri. Satul și-a dat ultima suflare odată cu plecarea celor mai bătrâni oameni. Cei care au copilărit acolo îl mai admiră doar din treacăt. Totuși, speră că, într-o bună zi, satul va renaște datorită unui tânăr a cumpărat recent o casă.

Ne-am pornit să descoperim un sat mic, în care locuiesc doar câțiva oameni, dar am dat de… buruiene și case părăsite. De câțiva ani, Nistreni s-a transformat într-un sat „fantomă”, în care nu a mai rămas nimeni să trăiască.

ANA SÂRBU, REPORTERĂ TV8: „Niciun indicator nu ne-a arătat că am intrat într-o localitate. Doar pereții unor case, demult dărâmate, dau de înțeles că aici cândva au locuit oameni”.

Nistreni există oficial pe hartă și, administrativ, face parte din comuna Lalova. În realitate, însă, nu este decât o adunătură de pietre și… amintiri. Drumul prin sat ni l-a arătat nea Valerie, un angajat al Primăriei Lalova.

„Cândva trăitori erau aici la 70, prin anii 60, după aceea s-a ales cu ce s-a ales până la sfârșit. O parte au decedat aici pe loc, o parte din tineri și bătrâni s-au mutat la satul din vale”.

Cu doar patru ani în urmă, satul încă mai avea viață. În una din case locuiau cei mai vârstnici membri ai familia Isac.

„Ei s-au dus vreo 3-4 ani în urmă. Ei nu au vrut defel să se rupă de la sătucul ista. Aici copiii au crescut, aici erau totul a lor. Oameni gospodari, cu vite, păsări, el a fost prisăcar pe vremea colhozului”.

ANA SÂRBU, REPORTERĂ TV8: „Cu vreo 20 de ani în urmă, în această ogradă locuia familia Isac, cu cei cinci copii. Aici copiii se jucau, iar lângă copac se aflau stupii cu albine ale lui nea Parfenie”.

Nea Valerie își amintește cu lacrimi în ochi de satul de odinioară.

„Iată aici în partea aceasta a satului, în partea de jos, toți trăitorii satului Nistreni țineau vite, o căpriță, ce aveau acolo, aici se numea imaș, toți aici le pășteau”.

Mătușa Nina Arhire se numără printre primii nistreni, care s-au mutat cu traiul în satul vecin Lalova. La ai ei 70 de ani își amintește cu durere în suflet despre localitatea în care și-a petrecut tinerețea.

„Acolo m-am căsătorit, acolo îmi era soțul de pe loc. Erau toate cu stăpâni, casele. Noi primii ne-am mutat în vale. Era departe și copii mergeau pe jos undeva un kilometru jumătate. Magazinul departe, primăria departe, mai pe scurt, spitalul departe, toate celea erau departe”.

Din casa mătușei Nina nu a mai rămas practic nimic, doar o bucată din zidul casei.

ANA SÂRBU, REPORTERĂ TV8: Această casă este printre puținele care a rezistat cel mai mult timpului. Aici cândva era o sobă la care, probabil, se încălzeau membrii familiei pe timp de iarnă. Iar pe pereți vedem ornamente pictate de gospodinele casei”.

„Aici ne aflăm lângă casa lui Grițco Fiodor, a avut trei copii. Copiii au plecat în oraș mai demult, dar ei aici au decedat”.

Această casă este acum un loc al speranțelor, spune nea Valerie. Recent, locuința a fost cumpărată de un tânăr care se află peste hotarele țării. Autoritățile locale speră ca bărbatul să o repare și, astfel, satul pustiit să prindă, din nou, la viață. Satul Nistreni a fost întemeiat în anii 60, odată cu construirea lacului de acumulare din Dubăsari. Noua localitate nu s-a dezvoltat însă, sătenii părăsind-o treptat. Conform ultimului recensământ, în 2014 aici locuiau trei oameni.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram