/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Curtea Constituțională: Judecătorii care l-au condamnat pe Filat nu au dreptul să-i rejudece dosarul

missing
09 octombrie 2019, ora 13:17

Judecătorii care l-au condamnat pe ex-prim-ministrul Vlad Filat nu mai au dreptul să-i rejudece dosarul, au stabilit magistrații de la Curtea Constituțională (CCM). Decizia a fost pronunțată pe 7 octombrie, în urma unei sesizări depuse anterior de avocații fostului premier. 

„Curtea a explicat faptul că judecătorii care s-au pronunțat asupra vinovăției unei persoane nu mai sunt în drept să examineze cererea de revizuire a sentinței de condamnare a persoanei respective. Cu referință la jurisprudența CEDO și a Curții Constituționale, judecătorii constituționali au statuat că ”legislatorul național a instituit în acest sens un nivel de protecție mai ridicat, interzicându-le judecătorilor care s-au pronunțat chiar și o singură dată asupra fondului unei cauze să participe în viitor la admisibilitatea unei cereri de revizuire”. Astfel, Curtea a respins sesizarea de clarificare depusă de avocați pe motiv că normele contestate sunt clare și previzibile”, explică avocații lui Filat, într-un comunicat.

Apărarea fostului prim-ministru a depus două cereri de revizuire a sentinței de condamnare a acestuia, una, pe 1 martie 2019, iar alta, pe 12 iunie 2019. Avocații își argumentează solicitările prin faptul prin existența a două sau mai multe hotărâri irevocabile care nu se conciliază între ele.

În ambele cazuri, apărarea a solicitat recuzarea completelor de judecată pe motiv că normele legale stabilesc foarte clar că aceiași judecători care s-au pronunțat asupra fondului cauzei nu pot să examineze admisibilitatea cererilor de revizuire. Astfel, apărarea s-a adresat la Curtea Constituțională

„Decizia Curții Constituționale din 7 octombrie 2019 permite domnului Vlad Filat să solicite reexaminarea sentinței de respingere a cererii de revizuire, sentință lăsată în vigoare prin decizia recentă a Curții Supreme de Justiție. Totodată, în cadrul celei de a doua cereri de revizuire, judecătorii urmează să-și declare abținere de la judecarea cauzei în proces de revizuire. Decizia Curții Constituționale din 7 octombrie 2019 pe baza sesizării avocaților domnului Vlad Filat oferă justițiabililor o claritate în chestiunea privind respectarea principiului independenței și imparțialității judecătorilor care decid revizuirea cauzelor penale și nu permite examinarea cauzelor penale de aceeași judecători, care s-au expus asupra fondului cauzei”, explică avocații.

Recent, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul formulat de avocatul lui Vladimir Filat, care a cerut casarea sentințelor Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel Chișinău, rejudecarea cauzei şi constatarea încălcării dreptului lui Vlad Filat la examinarea acuzațiilor în materie penală de o instanță independentă şi imparțială.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram