/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Afacere cu migdale și cătină la sudul Moldovei

12 octombrie 2019, ora 09:27

S-a întors din Franța pentru a lansa o afacere de succes în sudul Moldovei. Igor Golban din Carahasani este singurul producător local de făină degresată și fulgi de migdale ecologice. Bărbatul deține și o livadă de migdale. Din ele, face și ulei, iar cojile nu le aruncă, pentru că sunt bune pentru brichete. Pe lângă migdale, mai crește și cătină. Deși anul a fost dificil, agricultorul crede că roada va fi foarte bogată.

După ce și-a făcut studiile în Franța, Igor Golban a decis să revină în țară, unde a lansat o afacere cu migdale în satul în care și-a petrecut copilăria. Fabrica a amenajat-o chiar în curtea casei părintești. De-a lungul anilor, a plantat mai multe livezi de migdale și nuci pe câmpurile din raionul Ștefan Vodă.

 IGOR GOLBAN, PRODUCĂTOR DE MIGDALE

Avem în total 7 generații de nuci și migdale. Anul acesta a fost o recoltă mai mică decât anul trecut, când am strâns 12-14 tone de migdale. Anul acesta este în jumătate, în jur de 7-8 tone.

Soții Golban sunt singurii producători de uleiuri presate la rece, făină degresată și fulgi de migdale, certificate ecologic în Republica Moldova.

Vindem migdale în coarjă, migdale blanșate, fulgi de migdale, făină de migdale, uleiuri de migdale. Folosim totul, chiar și coaja o vindem pentru a fi produse brichete bio.

Pentru ca fructele să fie prelucrate ca la carte, iar uleiurile să fie aromate și sănătoase, agricultorul a adus tehnica specială tocmai din Germania.

Investițiile au fost foarte mari. Am accesat mai multe proiecte, mai multe fonduri nerambursabile, credite. Practic, tot venitul din 2005 până acum, totul a fost reinvestit. Tot ce vine rămâne aici.

Anual, compania produce aproape 18 mii de sticle de uleiuri de migdale, in, cânepă, chimen și nuci. Munca la fabrică este împărțită de 10 oameni, însă, în funcție de sezon, numărul lor variază. O altă plantație cu care se mândrește familia este cea pe care crește cătina.

Familia Golban deține aproape 5 hectare de cătină. Pe aceeași plantație, pomușoarele sunt recoltate o dată la doi ani.

Un an foarte dificil, dar recolta este pe așteptate, o recoltă foarte bogată. În jur de 10-12 tone la un hectar va fi. Avem două soiuri, Mara și Clara. Materialul săditor a fost adus de la Arad, România.

După ce este culeasă, cătină ajunge la fabrică, unde este depozitată într-un spațiu special amenajat.

Toate crengile vin din câmp, vin în această cameră, se țin 8-10 ore, la o temperatură de -35 de grade. După ce se congelează, se batozează.  

Prelucrarea pomușoarelor este un proces destul de anevoios, la care sunt implicați câțiva lucrători.

Merge dezbaterea la boabe, aici merge prelucrarea, se calibrează. Frunzele se dau deoparte, boabele se duce aparte. Pe urmă pleacă la cealaltă mașină de curățire.

Din boabele de cătină, familia Golban prepară uleiuri și făină. Iar frunzele arbustului se usucă pentru a fi folosite la prepararea ceaiurilor. Doar 15% din volumul produselor sunt exportate, restul rămâne în țară, fiind folosite în bucătăriile moldovenilor.

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram