Înaintea alegerilor din 20 octombrie, bugetele locale sunt sărăcite cu zeci de milioane de lei. Aproximativ 12 mii de aleși locali trebuie să primească indemnizații unice la sfârșit de mandat, așa cum prevede legislația. Dacă unele primării au prevăzut banii la planificarea bugetului pentru anul 2019, altele sunt în dificultate acum, de unde să găsească resurse financiare suplimentare pentru aceste plăți.
Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, din funcții pleacă 898 de primari și 11 580 de consilieri locali, la care se adaugă câteva zeci de viceprimari, președinți de raioane și adjuncții lor.
Un total de 73 de milioane de lei
Legea privind statutul alesului local prevede că, la expirarea mandatului, alesul local trebuie să primească o indemnizaţie unică, egală cu salariul mediu lunar pe economie pentru anul precedent, care a fost în 2018 de 6150 lei. Aceeași lege stipulează că indemnizațiile se achită doar aleșilor locali care au avut mandate de cel puțin doi ani.
Dacă admitem că vor primi indemnizații 12 mii de aleși locali, suma totală la nivel de republică depășește 73 de milioane de lei.
Peste 200 mii de lei, plătiți la Edineț
Primăria municipiului Edineț a plătit indemnizațiile aleșilor locali în luna septembrie, dar decizia de a aloca banii a fost luată la ultima ședință a consiliului din luna august. În total, din bugetul orașului au fost alocate peste 200 de mii de lei, ne-a spus primarul Constantin Cojocari. Banii nu au fost prevăzuți la început de an, dar sunt din venituri suplimentare.
„În timpul anului, consilierii au făcut și acte de donație din plățile achitate pentru prezența la ședințe. Au renunțat la bani și am cumpărat o casă pentru o familie vulnerabilă, iar acum toți consilierii au ridicat indemnizațiile de final de mandat. Eu cred că este corect să li se plătească acești bani, dacă au fost activi în consiliu, în comisii. La noi indemnizația pentru ședință nu-i mare – 300 de lei. Iată cei care și-au stabilit indemnizații de o mie-două de lei pentru o ședință să se gândească acum de unde să ia bani”, spune Constantin Cojocari.
La Selemet, banii au fost prevăzuți în decembrie
Satul Selemet din raionul Cimișlia se numără printre localitățile care au planificat banii pentru indemnizațiile aleșilor locali la începutul anului, încă în luna decembrie și i-au plătit în septembrie.
„Dacă în bugetul nostru nu erau să fie bani, consilierii la sigur erau să aștepte când va fi posibil. Noi am discutat anterior ca jumătate din această indemnizație să o donăm, să contribuim la reconstrucția unei fântâni din localitate. Consilierii au primit deja banii la card și vom vedea dacă vor contribui la acest proiect”, precizează primărița de Selemet, Tatiana Badan.
Primăria Chișinău, în impas
Aleșii locali din Consiliul Municipal Chișinău nu și-au primit deocamdată indemnizațiile la final de mandat. De vină sunt chiar ei. Nu s-au întrunit în ședință pentru a aproba proiectul de decizie. Ultimele câteva întruniri ale consilierilor nu au avut loc din lipsă de cvorum.
Contabilitatea Primăriei nu știe cum vor fi achitați banii, dacă ședința CMC nu va fi organizată în această săptămână. Suma de bani a fost planificată și așteaptă să fie împărțită, ne-au spus reprezentanții primăriei.
Tatian Badan, președinta Consiliului Autorităților Locale (CALM)
„Noi intenționăm să discutăm la CALM despre posibilitatea modificării legislației, pentru ca aleșii locali ce rămân în funcții și câștigă noi mandate să nu ridice aceste indemnizații. Poate acum suma la nivel de republică e mare, indemnizația pare mare pentru o țară săracă precum e R. Moldova, dar să vedem și partea a doua a monedei: cei din administrația locală practic nu au garanții sociale.
Părerea mea, personală, este că trebuie să-i motivăm pe aleșii locali, pentru că nu avem lideri care să vrea aceste funcții. Vrem schimbări, dar trebuie să-i motivăm financiar să se implice. În România, consilierii primesc câte o sută de euro pe lună.
Toți aruncă replici în administrația publică locală și au așteptări mari, dar în ce condiții se lucrează, când nu sunt bugete, totul e centralizat, când nu avem venituri la nivel local”?