/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Simbol al capitalei. Complexul „Porțile Orașului” este plin de mucegai, pereți vandalizați și mizerie

missing
15 octombrie 2019, ora 06:14

Dacă le admiri de la distanță încă mai pot fi considerate o carte de vizită a Chișinăului. Însă, pe măsură ce te apropii, Porțile Orașului arată deplorabil. Clădirile sunt pline de mucegai, cu pereți vandalizați, iar mizeria domnește peste tot. Oamenii, care cândva se considerau norocoși că locuiesc în cele două complexe, acum, încet, încet își vând apartamentele. Unii încearcă să scape de ele pentru că traiul de aici seamănă, mai degrabă, cu un coșmar.

Complexul locativ Porțile Orașului a fost construit din beton armat la începutul anilor 80 ai secolului trecut, iar cel mai înalt bloc are 24 de etaje. Clădirile au fost proiectate de trei arhitecți și erau considerate printre cele mai inovative din fosta Uniune Sovietică, o adevărată realizare a timpului.

Primul lucru pe care îl văd oaspeții Capitalei atunci când intră în Chișinău sunt porțile orașului. De aici într-adevăr clădirile arată impunător și pot fi numite simbol al Capitalei, prezent pe toate cărțile poștale procurate de turiști. Dacă ne apropiem, însă, ne dăm seama că monumentul de arhitectură este înghițit de mizerie. Doar priveliștea spectaculoasă îl mai salvează”, Diana Popa, reporteră TV8.

Doamna Ludmila a fost una dintre primii locatari care au primit cheile de la Porțile Orașului. Și-a așteptat apartamentul timp de 18 ani, iar fericirea ei nu a avut margini când a aflat unde va locui. Însă de când trăiește aici, zice că nu și-a mai văzut niciodată casa în așa hal.

–La început era prestigios să trăiți aici? –Da, sigur, Porțile Orașului. –Și acum e? –Nu, acum nu prea”, Ludmila, locatară.

Locatarii spun că deși plătesc lunar câte 49 de lei pentru întreținerea blocului, clădirea nu a fost reparată niciodată.

„Starea e groaznică, scările murdare, oamenii needucați, aruncă totul de la etaje. E strașnic.”

„Dar acum, nu are nimeni grijă.”

„Ferestrele sunt foarte vechi și suflă vântul.”

Complexul este urâțit și de anexe, iar oamenilor le rămâne doar să-și amintească de frumosul bloc de altădată.

„Noi când am primit apartament în casă nouă am fost foarte bucuroși și mulțumiți.”

Anunțurile prin care oamenii își vând apartamentele din Porțile Orașului au fost lipite și pe ușile de la intrare în blocuri. De partea cealaltă, șeful Direcției Municipale de Arhitectură, Alexei Țurcan, a precizat pentru TV8 că Porțile Orașului nu sunt protejate de autoritățile locale precum sunt unele monumente istorice. Totuși, el consideră că ar fi timpul să fie evaluată starea blocului și făcută o cel puțin o reparație cosmetică, însă bani pentru acest lucru, nu sunt prevăzuți.

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram