Comisia Europeană a votat astăzi pentru acordarea unui nou sprijin financiar Republicii Moldova. Guvernul va primi 14,35 milioane de euro care vor ajuta la realizarea reformei Poliției, combaterea corupției și spălării banilor, modernizarea sectorului energetic și eficientizarea și transparentizarea finanțelor publice. 

„Pachetul de asistență adoptat astăzi este dovada angajamentului UE față de cetățenii moldoveni, care au militat cu perseverență pentru ca aceste reforme să fie puse în practică. Autoritățile Republicii Moldova și-au intensificat activitățile întreprinse pentru combaterea eficace a corupției și garantarea independenței instanțelor judecătorești și a parchetelor. Îndeplinirea acestor obiective este de o importanță determinantă dacă se dorește ca cetățenii să-și recapete încrederea și ca reformele să avanseze la capacitate maximă. Cetățenii Republicii Moldova se pot baza cu încredere pe sprijinul deplin al UE față de acest proces de reforme”, a declarat Johannes Hahn, comisarul pentru politica europeană de vecinătate și negocieri privind extinderea, citat în comunicatul de presă emis de Comisia Europeană.

Plata aprobată astăzi este o continuare a sprijinului bugetar oferit Guvernului în iulie în valoare de 14,54 mil euro și primei tranșe a asistenței macrofinanciare de 30 mil euro, anunțată recent.

„Comisia Europeană a reluat în iulie plățile aferente sprijinului bugetar către Republica Moldova, după ce le-a suspendat timp de doi ani din cauza deteriorării situației statului de drept. În urma schimbării guvernului, autoritățile s-au angajat într-un proces de reforme structurale semnificative și substanțiale, proces care a asigurat condițiile necesare pentru ca UE să își reia sprijinul bugetar și asistența macrofinanciară”, se spune în comunicat.

UE recunoaște măsurile luate de Guvernul Sandu pentru scăpa de politizarea accentuată a instituțiilor de stat, corupția și lipsa de independență a sistemului judiciar.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!