Au lansat o afacere în sudul țării în momentul când s-au pensionat. Este istoria soților Malancea din Antonești, care produc paste făinoase din ingrediente bio. Majoritatea grădinițelor și școlilor din regiune cumpără paste de la familia Malancea. Cuplul planifică să exporte marfa și peste hotarele țării. Despre cum este să lansezi o afacere de succes fiind pensionar, aflăm de la Ana Sârbu, care a fost la fabrica din raionul Ștefan Vodă.   

Soții Malancea din satul Antonești, raionul Ștefan Vodă, și-au lansat afacerea în 2002, când au devenit pensionari.

„Soția mea a ieșit la pensie cu 140 de lei, familia mare cu șase copii, ne-am gândit să facem ceva ca să întreținem familia. Am cumpărat un preț mic, care făcea șapte kg pe oră și am început ca servicii, plăteau un preț mic pentru servicii”.

La moment, femeia a lăsat afacerea pe umerii bărbatului și se află pentru o scurtă perioadă de timp în vizită la nepoții săi în SUA.

După aproape 8 ani de producere a pastelor în una din încăperile propriei case, cuplul a adunat bani și a procurat o încăpere mai mare.

„Ne-am gândit să facem o afacere mai serioasă, ne-am sfătuit cu toată familia.  80% aproape facem tăiței de casă. Sunt mai lați, mai înguști, dar aceștia se întreabă cel mai tare. Moldovenii iubesc tăieții de casă”.

La fabrica de paste făinoase din Antonești lucrează 8 angajați. Timp de o zi, aceștia sparg cel puțin 2000 de ouă, necesare în procesul de producere.

„Lucrăm doar cu ouă proaspete, ceea ce pe consumatori îi fascinează. Pregătim tăiței exact cum i-am pregăti acasă. Avem stabilită normă de ouă, norma de făină, apă puțină. Avem sfredeluși, scoici mici și medii”.

„După ce se prepară macaroanele, se usucă opt ore, ca a doua zi să venim la împachetare”.

„Depinde de tipul de cutii, dacă sunt tăiței de casă facem peste 100 de cutii, dacă-s fidea la 50”.

Cea mai mare problemă a soților Malancea rămâne a fi lipsa brațelor de muncă calificate.

„Avem și probleme. Cu muncitorii, toți pleacă, un lucrător bun este greu să-l capeți, că toți pleacă după graniță”.

Majoritatea grădinițelor și școlilor din sudul țării consumă pastele soților Malancea. Timp de o zi, în fabrică sunt produse peste o tonă de paste.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Tudor Bigu

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!