/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Un cuplu de pensionari, la aproape 70 de ani, a decis să lanseze o afacere cu paste în Antonești

missing
18 octombrie 2019, ora 14:14

Au lansat o afacere în sudul țării în momentul când s-au pensionat. Este istoria soților Malancea din Antonești, care produc paste făinoase din ingrediente bio. Majoritatea grădinițelor și școlilor din regiune cumpără paste de la familia Malancea. Cuplul planifică să exporte marfa și peste hotarele țării. Despre cum este să lansezi o afacere de succes fiind pensionar, aflăm de la Ana Sârbu, care a fost la fabrica din raionul Ștefan Vodă.   

Soții Malancea din satul Antonești, raionul Ștefan Vodă, și-au lansat afacerea în 2002, când au devenit pensionari.

„Soția mea a ieșit la pensie cu 140 de lei, familia mare cu șase copii, ne-am gândit să facem ceva ca să întreținem familia. Am cumpărat un preț mic, care făcea șapte kg pe oră și am început ca servicii, plăteau un preț mic pentru servicii”.

La moment, femeia a lăsat afacerea pe umerii bărbatului și se află pentru o scurtă perioadă de timp în vizită la nepoții săi în SUA.

După aproape 8 ani de producere a pastelor în una din încăperile propriei case, cuplul a adunat bani și a procurat o încăpere mai mare.

„Ne-am gândit să facem o afacere mai serioasă, ne-am sfătuit cu toată familia.  80% aproape facem tăiței de casă. Sunt mai lați, mai înguști, dar aceștia se întreabă cel mai tare. Moldovenii iubesc tăieții de casă”.

La fabrica de paste făinoase din Antonești lucrează 8 angajați. Timp de o zi, aceștia sparg cel puțin 2000 de ouă, necesare în procesul de producere.

„Lucrăm doar cu ouă proaspete, ceea ce pe consumatori îi fascinează. Pregătim tăiței exact cum i-am pregăti acasă. Avem stabilită normă de ouă, norma de făină, apă puțină. Avem sfredeluși, scoici mici și medii”.

„După ce se prepară macaroanele, se usucă opt ore, ca a doua zi să venim la împachetare”.

„Depinde de tipul de cutii, dacă sunt tăiței de casă facem peste 100 de cutii, dacă-s fidea la 50”.

Cea mai mare problemă a soților Malancea rămâne a fi lipsa brațelor de muncă calificate.

„Avem și probleme. Cu muncitorii, toți pleacă, un lucrător bun este greu să-l capeți, că toți pleacă după graniță”.

Majoritatea grădinițelor și școlilor din sudul țării consumă pastele soților Malancea. Timp de o zi, în fabrică sunt produse peste o tonă de paste.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Tudor Bigu

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram