/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Autorizațiile de export în Rusia cu care a venit recent Dodon de la Moscova s-au terminat și transportatorii au rămas iarăși blocați 

missing
23 octombrie 2019, ora 15:46

Cele 1250 de autorizații de export în Federația Rusă pentru transportatorii din Republica Moldova, cu care a venit în luna septembrie președintele Igor Dodon de la Moscova, s-au împărțit ca pâinea caldă și deja de câteva săptămâni exportatorii spun că sunt blocați și nu pot nicicum să obțină permise de a duce în Rusia fructe și legume. Autoritățile de la Moscova nu mai emit alte autorizații pentru Republica Moldova și transportatorii stau „cu camioanele sub garduri”.

„Doar 10% dintre camioane lucrează cu Uniunea Europeană, restul, cu Rusia”

Agenții economici care prestează servicii de transportare a fructelor și legumelor în afara țării spun că autorizațiile s-au terminat de vreo lună.

„Noi avem trei camioane, fratele meu are cinci, suntem în total opt camioane. Am făcut în septembrie doar trei curse, din cauza că nu am avut autorizații pentru toate. S-a făcut un fel de business din asta. Atunci când noi am cerut de la ruși ca ei să aibă autorizații, ei ne-au dat cotă, o cotă de câteva zeci de mii de autorizații pe an”, spune un agent economic.

Transportatorii se plâng că activează în pierdere, or, spun ei, piața din Federația Rusă rămâne a fi principala destinație de export a fructelor și legumelor: „Dacă noi în Republica Moldova avem în total două sau trei mii de mașini și dacă dăm la fiecare mașină câte o autorizație, atunci iese că toate mașinile lucrează doar câte trei luni pe an, după trei luni noi toți stăm sub gard. Noi achităm parcările, noi achităm contabilii, achităm tot, dar un camion pe an face șase curse care e echivalent cu șapte sau opt sute de dolari care vin în țară (…). În mod normal ar trebui să fac măcar 12 curse pe an (…). 10% dintre camioane lucrează cu Uniunea Europeană, restul, cu Rusia” , spune antreprenorul.

„Autorizația vine cu zece dolari, apoi te duci să o iei cu 150-200 de dolari”

Agentul economic zice că unele autorizații s-ar vinde. Acesta declară că uneori, ca să nu stea cu marfa sub gard, plătesc pe autorizația de transport de zece ori mai mult: „Toată lumea știe, ea vine cu 10 dolari, pe urmă te duci să o iei cu 150 – 200 de dolari. Nu la ANTA (Agenția Națională a Transportatorilor Auto) plătim, dar unde se plătește, asta cunosc instanțele de stat”. 

La rândul lor, reprezentanții ANTA neagă faptul că aceste autorizații s-ar vinde: „ANTA nu se implică deloc în acest factor, să se autosesizeze organele de control, dacă există așa semnalări. Ar fi bine să se pornească o investigație”, spune Elena Catraniuc, șefa Direcției servicii publice din cadrul ANTA.

Reprezentanta ANTA mai spune că autorizațiile de export în Rusia s-au epuizat acum o săptămână. Acestea au fost eliberate pentru camioanele care erau deja încărcate cu marfă.

„Pentru anul 2019 au fost emise 15 mii de autorizații, cu acestea se face și import, și export, și tranzit. În luna septembrie au fost emise suplimentar alte 1 250 de permise care s-au epuizat. Partea rusă nu a vrut categoric să ne accepte solicitare de a fi emise permise suplimentare”, a declarat Elena Catraniuc.

La începutul lunii septembrie, în urma unei vizite a președintelui Igor Dodon la Moscova, șeful statului a anunțat că Federația Rusă a emis 1250 de permise noi pentru transportatorii moldoveni, valabile până la finele lunii septembrie. Acesta spunea că subiectul va fi discutat ulterior, în cadrul unei vizite a autorităților ruse în Republica Moldova. Solicitați telefonic, reprezentanții Ministerului Economiei (MEI) au spus că vor reveni în scurt timp cu un comentariu la acest subiect.

Urmăriți un reportaj la acest subiect în buletinele de știri de la TV8 de la ora 19:00 și 21:00. 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram