/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Blocul renovat al unui spital, pentru care s-au cheltuit 80 de milioane de lei, stă închis de cinci ani

missing
01 noiembrie 2019, ora 08:07

Inaugurat cu mult fast acum cinci ani, blocul unui spital pentru tratarea tuberculozei stă și acum cu lacăt la ușă. Chiar dacă interiorul pare să fie dotat cu toate cele necesare, Ministerul Sănătății afirmă cu sunt multe abateri. Firma, responsabilă de renovarea blocului, nu a semnat actul de predare a lucrărilor, iar acum un an autoritățile au aflat că a intrat în faliment. Cazul a fost făcut public de ministra Sănătății, care însă nu ne-a răspuns la telefon pentru a ne oferi și alte detalii, dar și urmează să facă în continuare.

Asta este o sală de proceduri, amenajată și dotată conform cerințelor. – Apă, lumină, este? Este, și apă și lumină. – Doar pacienți nu-s. Cam așa.

Toate cele patru etaje ale acestui bloc renovat sunt pustii. Pe lângă câteva săli de proceduri, în clădire sunt și 114 saloane pentru pacienți, cu două și trei locuri. Fiecare pat are propriul sistem de ventilare, ca la carte.

FELICIA CREȚU, REPORTERĂ TV8

Acum, în acest moment, pe acest pat s-ar fi putut trata un bolnav de tuberculoză, iar aici, un alt pacient. În total, în blocul acestei clinici sunt 240 de paturi libere care își așteaptă pacienții de ani buni.

Mai exact, de cinci ani nu a mai intrat nimeni în acest bloc al clinicii din Vorniceni unde se tratează bolnavii de tuberculoză. Asta, deși în 2014, ministrul Sănătății de atunci, Andrei Usatîi, a inaugurat cu mult fast blocul. Se întâmpla pe 26 noiembrie, cu doar patru zile înainte de alegerile parlamentare. Lucrările de reparații au costat statul circa 80 de milioane de lei.

LUDMILA MARANDICI, VICEDIRECTOARE CLINICA VORNICENI

La moment blocul este dotat cu mobilier, și pentru pacienți și pentru angajați, numai își așteaptă pacienții.

De ce blocul este închis de atunci, cei din Vorniceni nu sunt la curent, însă directoarea de la Institutul de Ftiziopneumologie de la Chișinău, din care face parte clinica, crede că de vină este compania de construcții care nu a finalizat lucrările.

SOFIA ALEXANDRU, DIRECTOAREA INSTITUTULUI DE FTIZIOPNEUMOLOGIE „CHIRIL DRAGANIUC”

În 2014 s-a anunțat public că s-au finalizat lucrările, dar de fapt, obiectul nu a fost dat în exploatare. Din ce motiv, este cunoscut? Nu că nu pot să vă dau detalii, dar lucrările nu sunt finalizate.

Directoarea, de comun cu Ministerul Sănătății, a cerut de mai multe ori agentului economic să încheie lucrările ca să se poată folosi de blocul renovat. De curând, a aflat că firma a falimentat. Ce s-a întreprins între 2014 și 2017 nu am reușit să aflăm, întrucât Ala Nemerenco, cea care a făcut public cazul, nu ne-a mai răspuns la telefon.  În postarea de pe Facebook, a precizat că blocul are mai multe abateri, cum ar fi conductele construite greșit, acoperișul învelit cu alt material, decât trebuia conform actelor. Și apa nu ar avea presiunea necesară pentru a ajunge la etajele superioare. În timp ce blocul reparat stă închis, oamenii sunt tratați într-o încăpere alăturată.

LUDMILA MARANDICI, VICEDIRECTOARE CLINICA VORNICENI

La noi blocul 1 funcționează. Este prevăzut pentru 110 paturi. Pacienții se tratează în aceleași condiții practic cum am văzut aici în blocul 2. Avem locuri suficiente, avem și locuri libere.

Fostul ministru al Sănătății nu a fost de găsit pentru comentarii. La fel, ca și reprezentanții companiei de construcții. Anul trecut, în Republica Moldova au fost înregistrate aproximativ 3 000 de cazuri de tuberculoză, numărul fiind în scădere cu 10 la sută, comparativ cu 2017.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram