/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Ultima oră! Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru o nouă modificare a Legii Procuraturii

missing
06 noiembrie 2019, ora 13:08

UPDATE, ORA 13.21: Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru o nouă modificare a Legii Procuraturii. Potrivit noilor prevederi ale legii pentru care Executivul și-a asumat răspunderea, Maia Sandu, în calitate de prim-ministra, ar urma să aleagă doi candidați la funcția de procuror general și să-i înainteze CSP-ului pentru selectarea unei singure persoane, care la rândul ei să fie propusă președintelui Igor Dodon pentru numirea în funcție. 

De asemenea, noua lectură a legii conține și prevederi legate de modul de demitere a procurorului general și impune instituțiile de stat subordonate Guvernului să ofere informații premierului despre integritatea candidaților.

„Am promis justiție adevărată atunci când am acceptat să fiu prim-ministru. Acest obiectiv a stat la baza creării și menținerii majorității parlamentare – eliberarea țării din captivitate și construirea unei justiții adevărate, astfel încât Moldova să nu mai poată fi acaparată niciodată de hoți. Țara are nevoie de un procuror general onest, corect și curajos și responsabilitatea pentru acest proces ne aparține. Trebuie să ne asumăm schimbarea radicală de care avem nevoie cu toții.

(…) Oamenii cer de la guvern, de la mine ca Prim-ministru, să le asigurăm o viață mai bună și dreptatea mult așteptată. De aceea am decis să-mi asum răspunderea pentru identificarea unor candidați independenți la funcția de procuror general în care oamenii să aibă încredere că vor lucra în interes național”, a spus Maia Sandu.

ORA 13.08: Guvernul vrea o nouă modificare a Legii Procuraturii, astfel încât premierul să preselecteze doi candidați la funcția de procuror general, pe care să-i înainteze ulterior Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Un proiect de decizie în acest sens a fost inclus pe ordinea de zi a ședinței de azi a Executivului.

Ministra Justiției Olesea Stamate a prezentat proiectul de lege care să fie adoptat prin asumare de răspundere. 

„Din păcate, procesul de evaluare a candidaților (n.r. evaluarea candidaților la funcția de procuror general) a fost viciat”, a declarat Maia Sandu, prim-ministra Republicii Moldova.

Între timp, la Parlament, fracțiunea Partidului Socialiștilor cere demisia ministrei Justiției, Olesea Stamate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram