/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

„Vă temeați să nu fie promovat la funcția de procuror general omul socialiștilor”? Răspunsul ministrei Stamate

missing
06 noiembrie 2019, ora 21:44

Ministra Justiției a explicat care au fost motivele ce au stat la baza deciziei de anulare a rezultatelor concursului de selectare a candidaților pentru funcția de procuror general. Olesea Stamate susține că au existat două probleme esențiale care au împiedicat-o să transmită Consiliului Superior al Procurorilor lista cu cei patru candidați selectați.

În primul rând, comisia nu ar fi avut suficientă informație pentru a studia în profunzime integritatea candidaților.

Acea informație care a parvenit la noi după anunțarea listei stârnea dubii. Cu siguranță noi nu puteam risca ca CSP să aleagă candidații asupra cărora planează cele mai multe dubii… Anumite instituții au refuzat să ne ofere informații despre candidați, sub paravanul legii privind protecția datelor cu caracter personal”, a spus Stamate în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

A doua problemă a fost identificată după ce a fost analizat punctajul oferit de membrii comisiei fiecărui candidat: „Am analizat atent tabelul de punctaj final, pe care l-am primit a doua zi. Din start se vede foarte bine că anumiți candidați au fost depunctați și alții favorizați. E vorba de obiectivitatea concursului. Cineva în mod evident a acordat un punctaj disproporțional cu cel acordat de ceilalți membri ai comisiei”.

Întrebată dacă rezultatele concursului au fost anulate din frică, pentru ca funcția de procuror general să nu fie ocupată de omul socialiștilor –Alexandr Stoianoglo, ministra Justiției a răspuns: „Eu nu stiu cine este omul socialiștilor, dar este cert faptul că au fost favorizați în acest concurs cei care sunt în funcție de procurori sau au fost procurori, practic indiferent de prestația lor în cadrul interviului și dosarul pe care l-au prezentat”.

Olesea Stamate a explicat și cum a ajuns procurorul Petru Bobu în comisia de concurs, în locul lui Dumitru Postovan, delegat de președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Potrivit ministrei, Postovan a participat la prima ședință a comisiei când au fost analizate toate dosarele depuse la concurs și au fost selectați candidații eligibili. Ulterior, când urma să fie stabilită ziua desfășurării interviurilor, Postovan a anunțat că trebuie să plece într-o deplasare.

„Aveam constrângeri. Și James Hamilton avea alte angajamente pentru săptămâna viitoare și atunci am încercat să convenim date convenabile tuturor și dl Postovan a zis că încredințează acestei comisii evaluarea candidaților fără prezența sa. Eu am notificat-o pe Zinaida Greceanîi. Ei au considerat că trebuie să desemneze altă persoană”, a precizat Stamate.

Amintim că anume Petru Bobu este bănuit că a defavorizat anumiți candidați și a acordat punctaj maxim altora, pentru ca aceștia să ajungă în lista scurtă a comisiei și să fie propuși Consiliului Superior al Procurorilor pentru desemnarea candidatului la funcția de procuror general.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram