/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: „Urmează o nouă etapă„

Președintele Comisiei Securitate are informații că Dodon negociază cu PDM. Numele unui nou potențial premier

missing
11 noiembrie 2019, ora 09:42

Președintele Igor Dodon poartă negocieri secrete cu Partidul Democrat și discută deja despre partajarea instituțiilor de stat. Președintele Comisiei parlamentare securitate și ordine publică, Chiril Moțpan afirmă că a primit informații din surse confidențiale despre discuțiile dintre PRSM și PDM. „O eventuală cădere a Guvernului Sandu va conduce, fără îndoială, la schimbarea regimului politic în R. Moldova. Or, acest lucru ar fi o amenințare serioasă pentru securitatea R. Moldova și pentru securitatea regională… va conduce la relansarea activității schemelor criminale de îmbogățire ilicită, expansiunea serviciilor secrete rusești în spațiul dintre Nistru și Prut”, atenționează deputatul.

Potrivit surselor lui Chiril Moțpan, PSRM și-ar dori să-și mențină controlul asupra Armatei Naționale, Serviciului de Informații și Securitate, dar și să preia Ministerul de Interne și alte instituții strategice.

„Ni s-a mai spus – și acest lucru pare plauzibil – că luni, 11 noiembrie, Igor Dodon va adresa conducerii blocului ACUM mesajul că unica posibilitate de a soluționa criza și de a nu cere demisia Guvernului este retragerea inițiativei Maiei Sandu de asumare a răspunderii pentru modificările la Legea Procuraturii. Dodon va acorda termen blocului ACUM până marți. Același mesaj va fi transmis luni și ambasadorului SUA, căruia Dodon îi va da asigurări că va promova în continuare o politică neagresivă în raport cu Occidentul, dar și va aprofunda relațiile cu acesta. Igor Dodon este conștient că blocul ACUM nu își va retrage inițiativa, iar marți, 12 noiembrie, el va demite Guvernul”, prognozează Moțpan.

Deputatul mai spune că se discută și nume de potențiali premieri, iar PSRM ar insista pe numirea lui Ion Chicu, fost ministru al Finanțelor din perioada guvernării democrate   și actual consilier prezidențial pe domeniul economic.

„Dodon este dispus sa acorde PDM-ului funcții de miniștri, insistă ca președinte al Parlamentului să fie în continuare Zinaida Grecianîi, dar să preia și conducerea Comisiei juridice numiri și imunități, Comisiei buget si finanțe, Comisiei securitate, apărare și ordine publică.
În discuțiile secrete cu PD, Igor Dodon promite că va închide toate dosarele penale ale democraților și le va asigura garanții în acest sens. De asemenea, se discută despre pregătirea materialelor compromițătoare la adresa lui Andrei Năstase și a Maiei Sandu, astfel încât aceștia să nu mai poată reveni la rolul lor de lideri ai protestelor stradale, dar și în politică în general”, a adăugat deputatul Chiril Moțpan.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram