/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Răspunsul Ministerului Economiei la moțiunea de cenzură depusă de PSRM împotriva Guvernului Sandu

11 noiembrie 2019, ora 17:46

Ministerul Economiei vine cu un răspuns pentru Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu și acuză că situația social-economică a țării s-a înrăutățit. MEI prezintă mai multe cifre care arată că economia țării s-a accelerat.

”Conform celor mai recente previziuni ale Băncii Europene de Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), economia Republicii Moldova s-a accelerat și va înregistra o creștere economică de 3,8% față de un avans de 3,5% estimat în luna mai. Și pentru 2020, BERD a îmbunătățit prognoza, estimând o expansiune de 4,0% a PIB-ului țării noastre. Și mai mult, în luna octombrie a anului curent Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat 2 mlrd. 115 mil. lei, cu circa 100 mil. lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului curent. Prin urmare, acțiunile Ministerului Economiei și Infrastructurii și a Guvernului în perioada iunie-noiembrie 2019 au contribuit deja la accelerarea creșterii economice prognozate”, se arată în răspunsul MEI.

În răspunsul pentru socialiști, MEI ar fi întreprins măsuri de demonopolizare a sectoarelor economice și eliminarea practicilor neloiale pe piață.

”Printre aceste măsuri se regăsesc următoarele:

–  Au fost analizate privatizările problematice și cazurile de gestionare defectuoasă a patrimoniului statului în Metalferos, Calea Ferata, Aeroportul Internațional Chișinău, Air Moldova, Arena Chișinău, Gările și Stațiile Auto, Tutun-CTC, Moldexpo, Moldtelecom, RED-Nord Bălți, Combinatul de vinuri Cricova, Mileștii Mici, Aeroportul Mărculești, Poșta Moldovei, Fabrica de sticlă. Au fost transmise dosarele către Procuratura Generală și Procuratura Anticorupție pe cazurile Aeroportul Internațional Chișinău, Air Moldova, Arena Chișinău, Gările și Stațiile Auto, Tutun CTC.

– Pentru demonopolizarea domeniului economic, Ministerul Economiei și Infrastructurii a promovat proiectele de Hotărâri de Guvern pentru eliminarea monopolului la exportul de deșeuri de metale (demonopolizarea „Metalferos”), eliminarea monopolului la exportul de nuci; a identificat soluții pentru demonopolizarea pieții de cereale și exportul de cereale; au fost promovate propunerile la Legea deofoshorizării, prin care toate companiile care intră în relații contractuale cu statul sunt obligate să declare ultimul beneficiar. Este pregătit pachetul de lege pentru promovarea Comisiei pentru Investiții strategice de importanță națională, care va avea drept scop investigarea potențialelor contracte de investiții în obiecte strategice naționale, cu opțiunea de blocare a vânzării, concesionării sau oricăror altor tipuri de tranzacții;

– În vederea dezvoltării sectorului economic a fost relansat programele de asistență economică și financiară cu partenerii de dezvoltare – UE și SUA, precum și cu instituțiile financiare internaționale – Banca Mondială, FMI, BERD, BEI, GIZ și altele; a fost obținută mărirea cotelor de export la produse agro-alimentare către UE fără taxe vamale;

– În sectorul energetic, a fost relansat și accelerat discuțiile privind construcția gazoductului Iași-Chișinău, privind respectarea termenilor de finalizare a gazoductului, astfel încât Moldova să poată beneficia de resurse de gaze începând cu 2020. Totodată, au fost accesați 61 mln Euro pentru interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, și anume pentru extinderea stației din Vulcănești, modernizarea stației din Chișinău și construcția liniei electrice aeriene LEA 400 Kv Vulcănești-Chișinău;

– Pe domeniul transporturilor, și în mod special, pe transportul aerian și naval a fost promovat un set de acte normative care vor scoate Republica Moldova din lista neagră a transportului aerian european și respectiv, din lista neagră a Memorandumul de înțelegere de la Paris privind controlul statului portului”, se mai menționează în răspunsul Ministerului Economiei pentru PSRM.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram