/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

Mesajul „camuflat” transmis de Ion Sturza politicienilor de la Chișinău

missing
12 noiembrie 2019, ora 10:41

Fostul premier Ion Sturza le recomandă politicienilor aflați la guvernare să lase la o parte „egoismul personal” și să acționeze în interesele statului. Înainte de dezbaterea moțiuni ide cenzură în Parlament, Sturza a postat pe Facebook un mesaj „camuflat” în care a vorbit despre pasiunea sa pentru alpinism și cât de important este să acționezi în echipă atunci când escaladezi munții.

Redăm mai jos textul integral al postării ex-premierului Ion Sturza:

„În ascensiunea pe vârful Mont Blanc trebuie să treci prin Culoarul morții, un pasaj de pe o creastă pe alta, lung de vreo 300 m și care are reputația de a fi foarte primejdios din cauza căderilor de pietre. O pietricică de 3 cm, care cade de la 10 m, sparge orice cască de protecție. Respectiv, pe această porțiune s-au produs multe accidente fatale. Unica soluție de a reduce riscul este să o ei la fugă în speranța că nu vei fi următorul în breaking news.

Trebuie să recunosc că la întoarcere de pe vârf, epuizat de efortul fizic și lipsa de oxigen, nu puteam sub nicio formă să mă mobilizez la alergat. O apatie și o indiferență totală… Mintea și corpul nu mă prea ascultau. Am încercat să-mi închipui cât de bine va fi când voi ajunge la „civilizație” – apă caldă, periuță de dinți, lenjerie curată, o bucată de pâine, o bere rece. Dar și lucruri mai serioase – familia, copiii… Nimic!

Doar număratul ghidului m-a „trezit” – trei, doi, unu, fuga! De ce? Mi-am dat seama că trebuie să reușesc. Altfel risc să-l trag după mine în prăpastie pe el, ghidul! Fiind legat cu coarda de el. Sunt multiple tehnici de asigurare pe care le mânuiesc perfect ghizii profesioniști. Dar legile fizice nu pot fi fentate. O sută de kg în cădere liberă trag după sine mult mai mult. Pe creasta de sus este și o glumă sinistră. Încearcă să cazi în hăul spre Franța. Acolo recuperarea rămășițelor e pe gratis.

Morala e simplă. Pe cont propriu faci ce vrei, fugi, nu fugi…
Atunci când ești legat de cineva, „fugi”! Lași la o parte „egoismul rațional”, când îți pare că te sacrifici pentru binele tuturor, dar în realitate îți satisfaci „egoismul personal”, sacrificând binele tuturor.

P.S. E pamflet, nu se referă la persoane concrete.
P.P.S. Mulțumesc prietenului și ghidului meu Cosmin Andron pentru lecțiile de alpinism și de viață”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram