/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: „Urmează o nouă etapă„

/UPDATE/ 30 de animale au fost ucise la Hâncești, după ce a fost depistat un nou focar de pestă porcină

missing
13 noiembrie 2019, ora 16:28

UPDATE ORA 16:28 Focarul de pestă porcină africană a fost înregistrat într-o gospodărie țărănească. Conform probelor de laborator, de pestă a fost afectat un porc găsit mort. În total, în gospodărie erau 30 de animale, toate fiind ucise și înhumate pe parcursul zilei de astăzi. 

„Pe drumul de intrare și ieșire din comuna Sărata Galbenă se instalează filtre sanitar-veterinare. Asta după ce astăzi la Hâncești a fost convocată ședința Comisiei Raionale pentru Situații Excepționale, iar membrii acesteia au aprobat un plan de măsuri pentru înlăturarea urmărilor și prevenirea extinderii focarului de pestă porcină”, se arată într-un comunicat al ANSA.

Pentru a proteja porcii de această boală, specialiștii recomandă:

-nu intrați în adăposturile unde creșteți porcii cu încălțămintea și hainele cu care ați umblat pe stradă, este recomandat chiar ca, pentru dezinfecția la intrarea în adăpost, să puneți о tavă cu paie îmbibată cu soluție slabă de sodă caustică;

-creșteți porci doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini din curte, cu porci mistreți sau cu proprietari străini care dețin porci domestici;

-nu hrăniți animalele cu resturi alimentare, lături, spălături provenite de la carnea de porc gătită în familie. Dacă -există vânători în familie care aduc carne de mistreți, sub nici o forma nu dați porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

-nu cumpărați purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificate și certificate eliberate de medicul veterinar;

-nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut sa vină în contact cu porcii mistreți bolnavi.

Știrea inițială: Chiar dacă acum câteva zile autoritățile au anunțat că toate focarele de pestă porcină africană, înregistrate pe teritoriul țării, au fost lichidate, astăzi a fost depistat un nou focar în comuna Sărata Galbenă, raionul Hâncești. Informația a fost confirmată de reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).

Potrivit acestora, specialiștii din cadrul instituției s-au deplasat la fața locului pentru a documenta cazul. Deocamdată nu se cunosc detalii.

Contactați de redacție, atât autoritățile din satul Sărata Galbenă, cât și reprezentanții Serviciului Sanitar Veterinar de Stat din regiune nu au răspuns la telefon pentru a oferi mai multe detalii.

Menționăm că, la primele semne ale bolii, deținătorii de porci sunt rugați să informeze medicul veterinar sau administrația publică locală.

Potrivit ANSA, în acest an, în Republica Moldova au fost înregistrate 30 de focare de pestă porcină, dintre care 26 la porcii domestici întreținuți în gospodăriile casnice. În total, din cauza bolii au fost nimiciți 402 porci și 13 mistreți.

Amintim că, în perioada anilor 2016 și 2018, în țară au fost înregistrate 46 de focare, iar din cauza bolii au fost nimiciți 642 de porci domestici și 20 de mistreți.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram