/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Oameni de afaceri străini spun că din cauza crizei politice, climatul investițional în Moldova este neatractiv

missing
14 noiembrie 2019, ora 07:30

Peste 1500 de oameni de afaceri din 24 de țări ale lumii și-au dat întâlnire la Chișinău, pentru a participa la Moldova Business Week. Cei prezenți s-au arătat îngrijorați de situația politică instabilă din țară, mai ales că evenimentul a coincis cu demisia Guvernului. Investitorii străini spun că și-ar dori să inițieze afaceri în Republica Moldova, pe care o văd destul de atractivă, însă criza politică îi face să nu se grăbească. Potrivit autorităților, anul trecut valoarea totală a investițiilor a depășit 180 de milioane de dolari, în creștere cu 30 la sută.  

La eveniment am făcut cunoștință cu Igor Furtună, fondatorul unei companii de biscuiți. Deși se bucură de succes în țara noastră, omul de afaceri vrea să exporte și în țări precum România, Germania sau Marea Britanie. Speră ca astfel să-și dubleze veniturile și să-și asigure stabilitate.

„Producem mai mult, vindem mai mult, ducem relații de colaborare, totdeauna studiem piața, și toate acestea ne ajută într-o bună zi să căptăm acel contract”, a spus Igor Furtună, fondatorul unei companii de biscuiți.

Iar acest investitor a venit din China. Bărbatul se gândește să cultive struguri pe solul fertil al Moldovei, dar realizarea planurilor depinde mult de situația politică.

„Ei ar putea să aibă alte scopuri politice, însă cred că pentru a dezvolta țara, scopurile noastre și ale lor trebuie să coincidă. Vrem să colaborăm că această țară și să vedem soluțiile”, a declarat investitorul William Ng.

„Moldova ca destinație de afaceri continuă să fie extrem de atractivă. Depinde doar de mediul politic din RM ca ea să rămână o destinație de afaceri. Nu cred că poate să existe un business fără un Guvern cu care să comunice”, a spus Dan Nuțiu, Asociația Investitorilor din Moldova.

Experții naționali și oficialii europeni consideră că investițiile vor continua să vină în Moldova, doar dacă noul Guvern va continua reformele în domeniul economic și juridic, pentru a apăra și securiza mediul de afaceri.

„Moldova are șanse să înceapă perioada de cea mai mare dezvoltare și prosperitate. Noi vom cere de la orice guvern să continue să implementeze aceste reforme”, a precizat ambasadorul UE, Peter Michalko.

„De aceea că nu s-au implementat aceste reforme și Moldova întârzie deja cu peste 2 ani de zile, noi am ratat un segment de venituri în bugetul de stat”, a declarat Mariana Rufa, directorul Asociației Businessului European.

Conform datelor Agenției de Investiții din Moldova, anul trecut fluxul investițiilor în țara noastră a crescut cu peste 30 la sută, majoritatea provenind din Uniunea Europeană, fiind investite peste 180 de milioane de dolari. Evenimentul Moldova Business Week va dura patru zile, iar la el participă 1500 de antreprenori din  24 de țări ale lumii.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram