/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

Ala Nemerenco a scos în vileag încă o schemă prin care se cheltuiau milioane de lei de la stat

18 noiembrie 2019, ora 06:50

După ce a plecat din funcția de ministră a Sănătății, Ala Nemerenco a decis să vorbească despre „educația medicală continuă”, o altă schemă prin care se cheltuiau milioane de lei din bugetul de stat. Nemerenco anunță că a semnat pe 8 noiembrie un ordin menit să schimbe situația în acest domeniu.

Potrivit Ale Nemerenco, până acum, personalul medical era obligat să treacă de două ori mai multe ore de educație medicală continuă (EMC) decât în țările UE, instruiri lunare suplimentare, care durau zile întregi.

„Acestea erau organizate de diferite asociații/ONG-ri/societăți cu implicarea ascunsă a companiilor farmaceutice și se desfășurau în localuri închirierea cărora costă zeci de mii de euro. Detașarea medicilor din instituții prin ordine a MSMPS (anexele conțineau și 300 și 500 medici și nu înțelegeam cine rămânea să muncească în întreaga țară în acea zi ?), urmate de ordine a conducătorilor care asigurau plata zilelor absentate, ba mai mult – cu indicații de la minister să fie compensate cheltuielile de drum. Și toate acestea – din banii pacienților, adică din sistemul de asigurări obligatorii de asistență medicală. O iroseală de bani pe bune de zeci și sute de milioane de lei pentru a înflori businessul cuiva și buzunarele organizatorilor”, a scris Nemerenco pe Facebook.

Ex-ministra anunță că, după ce a consultat experți din UE, a semnat un ordin menit să schimbe situația la acest capitol. Documentul prevede împărțirea furnizorilor de EMC  în două categorii: furnizori cu programe permanente de instruire (instituțiile de învățământ, în special medical, așa ca Universitatea de Medicină Nicolae Testemițanu, Centre de Excelență, colegii, școli și  alți furnizori. Cele cu programe permanente de instruire se vor desfășura în timpul orelor de muncă, cu delegarea prin ordin a salariaților. Cele cu programe scurte (furnizate de alte organizații) se vor desfășura în afara programelor de muncă. Ambele vor beneficia de credite EMC în baza unor criterii clare.

Numărul de credite necesar a fi acumulat în 5 ani a fost coborât la media întâlnită în țările UE: 200 credite pentru medici, 150 – pentru farmaciști, 125 – pentru lucrători medicali cu studii medii, 100 – pentru farmaciști cu studii medii. Prioritate se oferă programelor permanente de instruire, dar rămâne viabilă și opțiunea acumulării unui număr de credite de la alți furnizori.

Toți lucrătorii medicali care au atins vârsta de pensionare sunt în drept să acumuleze nu mai mult decât 50 credite în 5 ani.

„Să tindem spre o educație medicală continuă cost-time eficientă, dar și de calitate”, a îndemnat fosta ministră a Sănătății.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram