/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 755: Sancțiuni UE și tancuri binecuvântate de preoți. Colaborator al Ambasadei Ruse, interzis în Moldova

/DOC/ Ghenadie Pavliuc ar putea reveni în Consiliul INJ. A atacat în instanță decizia CSM

18 noiembrie 2019, ora 07:17

Magistratul  Ghenadie Pavliuc de la Judecătoria Chișinău vrea să revină în Consiliul Institutului Naţional al Justiţiei (INJ). Acesta s-a adresat în instanță, cerând anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii din luna iulie, prin care a fost demis de la INJ.

Curtea de Apel Chișinău a refuzat să examineze cererea lui Pavliuc, motivând că a fost depusă tardiv. Ulterior, judecătorul s-a adresat la Curtea Supremă de Justiție, care a admis recursul și a obligat Curtea de Apel că examineze cauza.

Ghenadie Pavliuc a declarat în instanță că nu a știut nimic despre decizia CSM prin care a fost demis de la INJ. Acesta se plânge că membrii CSM au examinat chestiunea imediat şi în lipsa judecătorului revocat, care nu a fost înştiinţat și nu a avut posibilitatea să se expună pe marginea circumstanţelor invocate de ministra Justiției Olesea Stamate.

Ghenadie Pavliuc afirmă că se află în concediu în perioada 20 iulie 2019 – 8 februarie 2020 și era plecat peste hotare când CSM a emis decizia privind demisia sa de la INJ. Acesta a prezentat și pașaportul cu ștampilele de ieșire și intrare în țară, care confirmă că nu era atunci în R. Moldova. Decizia CSM nu i-a fost trimisă nici prin poştă cu act de notificare, nici  prin scrisoare recomandată, așa cum prevede legislația.

Pe 13 noiembrie, Curtea Supremă de Justiție a obligat Curtea de Apel Chișinău să examineze cererea lui Ghenadie Pavliuc.

Amintim că, în luna iulie, cei trei judecători delegați de CSM în Colegiul Institutului Național al Justiției au fost revocați din funcții, la solicitarea ministrei Justiției Olesea Stamate. Aceasta a motivat că asupra magistraților planează suspiciuni de integritate. Împreună cu Pavliuc au fost demiși de la INJ și judecătoarele Mariana Pitic și Viorica Mihăilă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram