/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Ioniță: Un an de implementare a celor șapte inițiative sociale anunțate de Dodon, ar putea costa 2,5 miliarde de lei

missing
18 noiembrie 2019, ora 19:38

Dacă cele șapte inițiative sociale anunțate de șeful statului vor fi implementate, ele vor costa circa 2 miliarde și jumătate, pentru primul an. Calculele îi aparțin expertului economic Veaceslav Ioniţă. Acesta susține că în al doilea an costurile vor crește cu aproape un miliard. Nu este clar însă de unde autoritățile vor găsi bani pentru ca măsurile să prindă viața.

Suma totală a programului anunțat astăzi de președintelui Igor Dodon se ridică în primul an de implementare la 2,5 miliarde lei, apoi costurile vor crește cu încă 0,8 miliarde lei datorită persoanelor care vor primi timp de 5 ani de zile pensie pentru soțul/soția decedată. Expertul economic, Veaceslav Ioniță, susține că grosul banilor va fi folosit pentru majorarea salariilor în sectorul bugetar, dar și pentru alocațiile pentru săbătorile de iarnă.

„Cea mai mare plată circa un miliard și jumatate de lei tine de majorarea salariilor pentru bugetari, care și așa trebuie de făcut poate nu în 10% așa cum s-a propus, dar in 7-8% și rămân inițiativele noi – un miliard de lei”, a spus pentru TV8 Ioniță.

Totodată, indexarea de două ori pe an a pensiei necesită alocarea suplimentară a 375 milioane lei. Ioniță spune că nu este clar de unde autoritățile vor găsi resurse financiare pentru programul anunțat, însă cel mai probail se mizează pe 4 surse posibile. Prima ar fi optimizarea cheltuielilor bugetare.

Noi avem de unde reduce, dar despre asta vorbesc toți dar nimeni nu face nimic. Chiar și guvernul Filip s-a angajat să reducă pentru reduce costurile nu știu dacă s-a reușit ceva”, a mai precizat expertul economic.

O soluție ar fi revenirea la politica fiscală de până în 2018. Și anume creșterea poverii fiscale din contul impozitelor pe venit ale persoanelor fizice și contribuțiilor de asigurări sociale. Asta ar da bugetului circa 2 miliarde de lei suplimentar. Veaceslav Ioniță spune însă că  în ajun de alegeri prezidențiale nu crede că autoritățile  vor  îndrăzni să majoreze impozitele. Nici pe ajutorul extern nu extern nu putem conta.

Moldova deja de doi ani se află intr-o izolare financiara totala de catre partenerii externi. Acest potențial este cel mai mare, dar totul depinde de capacitatea guvernului de a restabili relațiile”, ne-a declarat Veaceslav Ioniță.

Autoritățile ar putea miza pe reducerea investițiile în infrastructură pentru a plăti pensii și salarii, mai sustine Ionită.  Alți experți economici, contactați de TV8, au evitat să vina cu analize similare despre inițiaivele sociale anunțate de Igor Dodon, dar care vor fi implementate de Guvern. Majoritatea sunt luate de la Guvernul Sandu, iar cea cu ajutorul unic în preajma sărbătorilor de iarnă pentru păturile nevoiașe – de la democrați.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram