/INFOGRAFIC/ Vinul moldovenesc a ajuns în 67 de țări! Exporturile au crescut vertiginos în anul curent

19 noiembrie 2019, ora 12:32

Republica Moldova a exportat, în primele nouă luni ale anului curent, aproape 114 milioane de litri de vin, cu un cost de 2,1 miliarde de lei. Valoarea înregistrată a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani, anunță Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV). Vinurile moldovenești au cucerit  și piețe noi , exporturile fiind extinse  în 67 de state  de pe diferite continente.

Și exporturile de vinuri în vrac s-au bucurat de o dinamică bună și au ajuns la 80,4 milioane de litri în primele nouă luni ale anului curent.

„Vinul, cartea de vizită a Republicii Moldova, capătă mai multă popularitate pe piețele din întreaga lume, cucerind în fiecare an noi destinații. Acest lucru se datorează atât politicilor de promovare implementate de ONVV, cât și rezultatelor remarcabile pe care vinificatorii din Moldova le obțin la cele mai prestigioase concursuri de profil. În total, 108 vinuri au dus până acum faima țării noastre peste hotarele ei și credem că datorită calității sale, numărul distincțiilor pentru Vinul Moldovei va continua să crească”, afirmă Gheorghe Arpentin, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului.

România continuă să fie o piață strategică și se află pe primul loc după volum încasărilor în topul țărilor de export al vinurilor moldovenești. Peste Prut au fost vândute, în anul curent, vinuri în valoare de 161 milioane lei. Pe locul doi se află China, unde am exportat vinuri în sumă de 154 milioane lei. Top trei este încheiat de Rusia, unde am realizat exporturi de vin în sumă de 110 milioane lei.

În premieră, în anul curent, vinurile noastre au ajuns în  Afganistan, Siria, Togo și Guam. Totodată, după o pauză de câțiva ani, Vinul Moldovei a ajuns din nou pe masa consumatorilor din Australia, Norvegia și Libia.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram