/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Clădirea renovată a Președinției, oficial nu a fost dată în exploatare. Curtea de Conturi nu poate verifica cum s-au cheltuit banii

20 noiembrie 2019, ora 13:32

Clădirea Președinției, care a fost renovată din bani oferiți de Guvernul Turciei, încă nu a fost dată oficial în exploatare, deși lucrările s-au finalizat demult, iar actele de predare-primire au fost semnate la 31 iulie. Curtea de Conturi atenționează că există riscul afectării rapoartelor financiare pentru anul 2019 pe care urmează să le pregătească Aparatul președintelui.

Reprezentanții instituției prezidențiale au precizat că au expediat scrisori către toate instituțiile care trebuie să emită avizurile necesare la finalizarea lucrărilor de reconstrucție, iar unele autorități au făcut deja verificările. Funcționarii promit că, până la sfârșitul anului, clădirea Președinției va fi dată oficial în exploatare.

Lucrări de reconstrucție de 8,9 milioane de euro

Potrivit auditorilor Curții de Conturi, la 31 iulie au fost semnate actele de predare- primire a lucrărilor între Președinție și firma turcă care a gestionat procesul de reconstrucție a clădirii, fiind indicate lucrări în valoare de 8,9 milioane de euro.

Auditorii precizează că în documente nu a fost indicat tipul lucrărilor, unitățile cantitative și prețul pentru fiecare lucrare în parte. Pentru lucrări a fost folosită documentația de proiect și de deviz elaborată încă în anii 2009-2010. Curtea de Conturi nu poate verifica dacă banii au fost cheltuiți corect.

„Banii sunt acordați de bugetul unei alte țări și verificarea iese din spațiul de jurisdicție a Curții de Conturi. Și licitația pentru selectarea antreprenorului a fost organizată de agenția turcă. Nu poate Curtea să meargă în deplasare la Ankara și să zică: dați-ne documentele”, a explicat președintele Curții de Conturi, Marian Lupu.

Auditul va fi efectuat de Curtea de Conturi din Ankara

Acesta mai spune că autoritățile din Turcia trebuie să verifice corectitudinea cheltuirii banilor. Curtea de Conturi din Ankara ar urma să efectueze un audit la Agenția Turcească pentru Cooperare (ATC), care și-a asumat integral controlul asupra realizării proiectului de renovare a Președinției de la Chișinău.

Marian Lupu a declarat că antreprenorul selectat pentru realizarea lucrărilor nu a primit automat toți banii din bugetul Turciei, dar a folosit resurse proprii. Peste un an, urmează să vină o comisie de specialiști din Ankara să verifice calitatea lucrărilor efectuate și abia după acest ultim act de control autoritățile turce vor achita a doua parte a banilor agentului economic.

„Este un sistem dur, dar îmi place. Vine să asigure calitatea lucrărilor și buna organizare…Noi am convenit cu partea turcă să obținem informațiile de rigoare cu titlu facultativ”, a comentat Lupu.

Clădirea Președinției a fost vandalizată în timpul protestelor din aprilie 2009. În ianuarie 2018, aceasta a fost transmisă gratuit din gestiunea Direcției generale pentru administrarea clădirilor Guvernului în gestiunea Aparatului președintelui și a fost înregistrată în documentele contabile cu o valoare de 164 milioane de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram