/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 802: Atac de Paște, drum spre Iad, sat cucerit și avion doborât! Zelenski: Rusia nu are dorință de pace

Situație alarmantă în două raioane! Toate instituțiile de învățământ au apă ce nu corespunde normelor sanitare

missing
25 noiembrie 2019, ora 15:12

Toate instituțiile de învățământ din raioanele Cimișlia și Ceadîr-Lunga utilizează apă ce nu corespunde parametrilor sanitaro-chimici, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP), care monitorizează calitatea apei și prelevează periodic probe din apeducte.

În urma verificării în laborator a probelor acumulate s-a stabilit că situația este alarmantă în cele două raioane, dar și la Ștefan-Vodă, unde 92,8% dintre instituțiile de învățământ au apă periculoasă pentru sănătate. În majoritatea cazurilor, apa are parametrii sanitaro-chimici depășiți la nitrați, fluor, bor, hidrogen sulfurat și amoniac.

Cercetările au mai arătat că în alte câteva raioane instituțiile de învățământ utilizează apă ce nu corespunde normelor după parametrii microbiologici (Leova – 74,1%, Hâncești – 67,4%, Cimișlia – 52,6%).

Agenția Națională pentru Sănătate Publică a emis în adresa autorităților locale rezultatele supravegherii calității apei potabile din instituțiile pentru copii și a înaintat prescripții sanitare pentru remedierea situației.

ANSP recomandă:

3. Utilizarea apei din surse sigure de alimentare cu apă potabilă;

2. Implementarea tehnicilor adecvate de tratare cum ar fi defluorizarea, dedurizarea (eliminarea sărurilor de calciu și magneziu), etc, care să asigure instituțiile pentru copii cu apă de calitate;

3. Fierberea apei înainte de a fi consumată, în scopul evitării îmbolnăvirilor prin maladii transmisibile condiționate de calitatea apei;

În R. Moldova activează 1 271 instituții de învățământ primar, gimnazial și liceal. Acestea sunt racordate la sistemul centralizat de asigurare cu apă în proporție de 96,4%. Din fântâni publice sunt asigurate cu apă 3,6% instituțiile de învățământ.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram