Nava „Delfi”, care a naufragiat la Odessa pe 22 noiembrie, nu se află oficial sub pavilionul R. Moldova, așa cum a scris presa ucraineană. Vasul a fost radiat forțat din Registrul de Stat al navelor Republicii Moldova încă în septembrie 2018, pentru că starea tehnică încălca exigențele Convențiilor internaționale din domeniul transportului naval.
Directorul Agenției Navale, Igor Zaharia, a declarat pentru TV8.md că autoritățile Ucrainei au cerut informații despre nava „Delfi” încă pe 15 noiembrie, când au depistat vasul aflat în derivă și nu puteau face legătura cu membrii echipajului.
Nava avea toate însemnele și înscrisurile pavilionului R. Moldova, chiar dacă acesta îi fusese retras cu un an în urmă. Igor Zaharia afirmă că Agenția Navală intenționează să depună o cerere la Procuratură prin care va solicita inițierea unui dosar penal pentru „exploatarea ilegală a navei sub pavilionul R. Moldova.
Autoritatea a transmis părții ucrainene toate informațiile pe care le avea despre proprietarul navei „Delfi” și armatorul acesteia: numerele de telefon și adresa companiei.
Igor Zaharia precizează că, potrivit ultimelor informații deținute de Agenția Navală, vasul „Delfi” era proprietatea companiei „Frio Undo LP” din Marea Britanie, iar operator era o companie din Ucraina.
Presa ucraineană scrie că autoritățile nu au reușit încă să ia legătura cu proprietarul navei, care este obligat să organizeze procesul de tractare a navei naufragiate la o distanță sigură de la mal și să acopere toate cheltuielile pentru înlăturarea consecințelor naufragiului.
Precizăm că, în urma accidentului, a apărut un pericol ecologic. La bord se aflau mai multe cisterne cu petrol, care s-ar fi revărsat. Ecologiștii au prelevat probe de apă din zona naufragiului, pentru a face investigațiile necesare.
Igor Zaharia a precizat pentru TV8.md că, în prezent, în Registrul de Stat al R. Moldova sunt înregistrate aproximativ 150 de nave.