/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Bugetul de stat pentru 2020, aprobat cu un deficit de peste 7 miliarde. Gavriliță: „Decizii adoptate peste noapte, cu maximă iresponsabilitate”

missing
27 noiembrie 2019, ora 15:56

Guvernul a aprobat astăzi bugetul de stat pentru anul viitor. Documentul  prevede venituri de peste 44 de miliarde de lei şi cheltuieli ce depășesc 51 de miliarde de lei. Astfel, deficitul bugetar depășește 7 miliarde de lei.

Potrivit proiectului pregătit de Ministerul Finanțelor, la finele anului viitor,  datoria de stat internă nu va depăşi 25,7 miliarde lei, iar datoria de stat externă – 41,8 miliarde lei.

Fosta ministră a Finanțelor, Natalia Gavriliță, a criticat decizia Guvernului Chicu, afirmând că acesta își asumă niște acțiuni iresponsabile.

„Guvernul lui Dodon a crescut peste noapte deficitul bugetar la 7,4 miliarde de lei, sau 3,25% din PIB. În consultările din 25 noiembrie cu Comisia naționala pentru negocieri și consultări colective au vorbit despre un deficit de 6,1 miliarde de lei. Proiectul bugetului e aprobat fără ca Guvernul să publice anexele sau nota informativă la buget. Ministrul Finanțelor a evitat să spună cum va fi finanțat acest deficit. Aceste decizii, care vor afecta țara noastră în următorii ani, sunt luate peste noapte, cu maximă iresponsabilitate. Să ne așteptăm să operați la fel de rapid și cu votul în Parlament? Ce ascundeți, domnilor?”, întreabă ex-ministra.

„Suntem un Guvern care ne gândim la oameni și de aceasta am venit cu aceste proiecte. Acoperire financiară pentru aceste proiecte există”, a declarat premierul Ion Chicu cu referire la proiectele sociale care urmează a fi implementate, despre care a vorbit anterior președintele Igor Dodon.

Ministrul Finanțelor Serghei Pușcuța a precizat din ce bani planifică Guvernul să acopere deficitul bugetar: împrumuturi pe piața internă, emiteri de valori mobiliare și privatizarea unor bunuri publice. Eventualul împrumut din partea României, despre care vorbea anterior Maia Sandu, nu a fost inclus în sursele de finanțare.

Dodon anunță șapte proiecte sociale care vor fi aprobate până la sfârșitul anului

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram