/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

ANSP atenționează! În doi ani, 14 persoane au decedat, după ce s-au intoxicat cu pesticide

missing
29 noiembrie 2019, ora 11:58

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) atenționează asupra pericolului de intoxicație cu pesticide. În doar doi ani (2016-2018) 14 persoane au decedat, iar alte 405 au suferit intoxicații acute cu pesticide.

Din numărul total de intoxicații, în 144 de cazuri, au fost implicaţi copii, inclusiv, fiind înregistrate trei decese.

Cazurile de deces și intoxicațiile se produs din motiv că agricultorii utilizează greșit substanța toxică și nu utilizează obligatoriu echipamentul individual de protecţie, spun specialiștii ANSP.

În acest sens, vânzătorii din magazinele agricole ori specializate în comerțul produselor de uz fitosanitar (pesticidelor) şi agricultorii sunt atenționați să conştientizeze pericolul utilizării lor, în special, a insecticidelor în gospodăriile agricole și în condiţii casnice. Să fie mai prudenţi la folosirea acestora, inclusiv cu scop de dezinsecție.

Totodată, ANSP se adresează comercianților de produse de uz fitosanitar să informeze cumpărătorii despre modul de păstrare, folosire și consecințele nerespectării indicațiilor de pe etichetă.

Fosfura de aluminiu afectează practic toate organele din organism, toxicitatea apare în rezultat al ingerării acesteia sau prin inhalare, absorbție la nivelul pielii sau prin pătrunderea substanței prin leziuni. După ingerare, pesticidul eliberează rapid fosfină – un gaz toxic – în stomac, ceea ce provoacă o intoxicație sistemică. Sunt afectate, de obicei inima, plămânii, rinichii și ficatul. Intoxicația se manifestă prin aritmii cardiace, amețeli, stări de greață, vomă, cefalee, slăbiciune etc.

Amintim că, anul trecut o întreagă familie din raionul Cantemir, s-a intoxicat cu insecticide. Două dintre surori, în vârstă de patru și unsprezece ani, au murit la spital.

Familia s-ar fi intoxicat după ce au inhalat vapori de insecticid. Totul s-ar fi întâmplat după ce bunelul celor trei copii a prelucrat grâul cu insecticide, cereale fiind păstrate într-o încăpere de lângă odaia în care dormeau copiii și cele două femei. Insecticidul conține fosfit de aluminiu, o substanță extrem de toxică, scrie sursa citată.an

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram