/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Autoritățile vor căuta o companie care să recupereze din străinătate banii din furtul miliardului

missing
04 decembrie 2019, ora 14:18

Peste 2,4 miliarde de lei au fost recuperate până astăzi de autorități după acțiunile inițiate pentru lichidarea celor trei bănci devalizate: „Banca de Economii”, „Unibank” și „Banca Socială”, a anunțat șeful statului după ședința de astăzi a Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căreia a fost discutat subiectul furtului miliardului.

Totodată, este pus sechestru pe active și bunuri în sumă de 1,2 miliarde de lei în cadrul dosarelor penale ce vizează frauda bancară.

Igor Dodon a declarat că nu s-a întreprins nicio acțiune pentru recuperarea banilor din străinătate: „Au fost făcute câteva încercări, adresări, dar partea mare a banilor furați se află în afara țării. S-a recuperat zero”.

Șeful statului mai spune că, în regim de urgență, urmează să fie anunțat un concurs pentru selectarea unui partener internațional care să se ocupe de recuperarea banilor din exterior.

Aceasta este practica internațională și recomandarea Fondului Monetar Internațional”, a precizat Igor Dodon.

Amintim că, la sfârșitul anului 2015, a fost anunțat un concurs pentru selectarea unei companii care să investigheze frauda bancară. Banca Națională a Moldovei a contractat serviciile firmei „Kroll Associates UK Limited”, înregistrată în Marea Britanie. În presă s-a vehiculat că primul raport Kroll ar fi costat 300 de mii de dolari, în timp ce în cazul celui de-al doilea s-au vehiculat sume cu mult mai mari. Oficial nu a fost anunțat cât exact au costat serviciile experților internaționali.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram