/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

Primele declarații ale lui Filat! I-a răspuns lui Fadei Nagacevschi și a explicat de ce a fost eliberat

missing
04 decembrie 2019, ora 16:00

„În spațiul public au fost mai multe neadevăruri, precum că această procedură, care vizează eliberarea mea condiționată, a fost făcută în anumite condiții de obscuritate. Este o speculație”, a declarat Vlad Filat la prima apariție a sa în fața presei.

Fostul premier a explicat că acest proces, care s-a finalizat cu încheierea de ieri a instanței de judecată, a fost de durată și a avut un șir de acțiuni procesuale și toate au fost făcute publice.

Acțiunea a fost demarată în aprilie, după hotărârea CtEDO prin care am fost îndemnați să apelăm la remediul național. Decizia prin care a fost redus termenul cu 600 zile a fost aprobată în iulie. Ulterior am mai depus o cerere prin care am demonstrat că modul în care sunt deținut în Penitenciarul 13, singur în celulă, din 24 de ore 23 în celulă și o oră plimbare. Instanța a adoptat din nou o decizie prin care a constat continuitatea încălcării drepturile mele. În total mi-a fost redus termenul, conform procedurilor legale, cu 709 zile”, a explicat mai detaliat Filat.

Acesta a precizat că acea comisie a penitenciarului, care a adoptat unanim decizia de eliberare a sa a fost trimisă în instanță pe 12 noiembrie nu pentru că atunci cădea Guvernul Sandu, dar pentru că expira termenul legal în care se putea face acest demers.

Filat a comentat și declarația făcută de Fadei Nagacevschi cu privire la schimbarea componenței comisiei de trei ori într-o perioadă scurtă de timp:„Comisiile se formează nu la nivel de persoană, dar la nivel de funcții. Iar în cazul în care într-o funcție sau alta accede o persoană nouă, asta se întâmplă automat, dacă vine în funcție vine și în comisie…Rog foarte mult cei care fac comentarii, dar mai cu seamă cei care au competențe juridice să se informeze, pentru a nu permite distorsionări și crearea unor precedente care vor lovi mulți alți oameni”.

Decizia de ieri a instanței de judecată este cu drept de atac în 15 zile, începând de astăzi. Recurs pot face persoanele interesate sau părțile în proces: Penitenciarul 13 și Vlad Filat.

„M-ar mira enorm dacă instituția care a emis un demers,  peste o perioadă de timp își va schimba poziția și va veni cu un alt demers. Directorul penitenciarului nu poate face discreționar acest lucru. Este comisia. Trebuie să fie motive”, afirmă Filat.

Acesta admite că noua conducere a penitenciarului, care a fost numită astăzi, și, eventual, o altă componență a comisiei, ar putea anula decizia de eliberare a sa din penitenciar și ar putea ataca în instanța superioară încheierea Judecătoriei Ciocana.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram