/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Îngrijorare la Moscova! „Gazprom” se prăbușește. Profitul companiei a scăzut dramatic

08 decembrie 2019, ora 09:48

Profitul companiei „Gazprom” a scăzut cu 45%, din cauza prețurilor mai mici și diversificării surselor de aprovizionare cu gaz din Europa.

Veniturile brute de pe urma furnizărilor de gaze spre Europa şi alte destinaţii, excluzând Rusia şi fostele state sovietice, au scăzut cu 37% în trimestrul trei din 2019, la 587 de miliarde de ruble, deoarece preţul mediu al gazelor naturale s-a redus la 169,8 dolari per mia de metri cubi (cm), de la 250,8 dolari în perioada similară din 2018, scrie Agerpres.

În trimestrul trei din 2019, Gazprom a livrat 53,5 bcm de gaze către Europa şi alte destinaţii, excluzând Rusia şi fostele state sovietice, în scădere faţă de perioada similară a anului trecut.

„Gazprom” asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Aprovizionarea se face prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

Principala problemă pe care o are Gazprom este că Europa are deja depozitele pline cu gaze și a ajuns la saturație, iar livrările de gaz natural lichefiat de peste Ocean sunt din ce în ce mai mari.
Dacă cererea nu îşi revine, furnizorii ar putea fi forţaţi să reducă producţia.

Există şi alte modalităţi prin care Europa poate face faţă supraabundenţei de GNL, inclusiv prin trecerea termocentralelor de pe cărbune pe gaze naturale. De asemenea, un rol important joacă reducerea producţiei de gaze naturale în locuri precum Olanda şi diminuarea importurilor din producători precum Algeria.

Zilele trecute, „Gazprom” a inaugurat un gazoduct către China, numit Puterea Siberiei. În 2025, când conducta va ajunge la capacitate maximă, „Gazprom” va livra anual 38 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaze către statul asiatic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram