Curtea de Apel Chișinău a respins recursul lui Pavel Filip, Monica Babuc, Alexandru Jizdan și Nicolae Ciubuc în privința urmării penale inițiate pentru uzurparea puterii de stat. Decizia a fost luată astăzi, susține procurorul de caz Viorel Radețchi. 

”Dumnealor au contestat ordonanța de pornire a urmăririi penale, acte care nu se contestă, este un drept exclusiv al procurorului de a iniția o urmăriere penală, este o obligație a statului mai bine zis de a investiga efectiv astfel de infracțiuni, mai mult, că este un caz de rezonanță pentru societatea noastră”, a subliniat Viorel Radețchi.

Procurorul susține că cei patru democrați s-au grăbit atunci când au contestat ordonanța de pornire a urmăririi penale.

”Dumnealor nu sunt părți pe dosar și consider că au luat-o înainte și cu contestat ordonanțele, aceste acte de pornire a urmării penale. Ei nu sunt vizați la moment, faptul că ei au contestat precum că ar fi vizați, este prematur”, a explicat Radețchi.

Viorel Radețchi spune că urmărirea penală continuă.

”Nu este un dosar simplu, el necesită o studiere minuțioasă a acțiunilor tuturor actorilor implicați și după asta vom putea da o apreciere juridică”, a specificat procurorul de caz.

Procuratura Generală a inițiat în luna august o cauză penală pe faptul uzurpării puterii de stat, în perioada 7 – 14 iunie 2019, de către guvernarea democrată. Potrivit Codului Penal, acțiunile de uzurparea puterii de stat se pedepsește cu închisoare de la 10 la 15 ani.

Totodată, în Parlament a fost instituită o comisie ce anchetează puciul anticonstituțional. Aceasta a fost condusă de deputatul Mihai Poșoi, care a renunțat la funcția de președinte al comisiei la începutul acestei săptămâni. Acesta a motivat că s-a format o nouă majoritate parlamentară, iar „actorii principali (ex-judecătorii Curții Constituționale)” au refuzat să se prezinte la audieri.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!