/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Abrams, retrase de pe linia frontului

Deputații Platformei DA propun peste 20 de amendamente la Legea bugetului pentru anul viitor. Cer să fie tăiat în jumătate bugetul Președinției

missing
11 decembrie 2019, ora 15:03

Deputații din fracțiunea Platformei Demnitate și Adevăr au propus peste 20 de amendamente la Legea Bugetului de stat pentru anul viitor. Banii pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare pe care le propun pot fi adunați, dacă Parlamentul ar accepta instituirea moratoriului pe „legea miliardului”.

„În urma aplicării acestui moratoriu, pentru ca cetățenii să nu mai achite acea dobândă de 5% la creditul acordat de BNM, statul poate să economisească  853 milioane de lei, care pot fi utilizate pentru alte proiecte sociale, necesare oamenilor”, a declarat Alexandru Slusari.

Deputații Platformei DA propun majorarea Fondului de subvenționare a agricultorilor  cu 400 de milioane de lei, majorarea Fondului Ecologic și Fondul Național pentru Dezvoltare Regională cu 380 de milioane de lei.

„Mai multe proiecte aflate în derulare care țin de aprovizionare cu apă, managementul deșeurilor, eficiența energetică vor fi finanțate parțial sau nu vor fi finalizate. Acum se implementează 300 de proiecte inițiate încă în anii 2014-2017. Majoritatea au un nivel de realizare de la 15% la 50 % și e nevoie de două miliarde de lei pentru a le duce la bun sfârșit”, a argumentat deputata Inga Grigoriu.

De asemenea, se propune majorarea indemnizațiilor pentru veterenii de război până la 500 de lei și nu 300 de lei cum este prevăzut într-un proiect votat săptămâna trecută  în primă lectură la Parlament.

Deputata Maria Ciobanu crede că ar putea fi alocate 8 milioane de lei pentru restaurarea Cimitirului Eroilor Români, aflat în paragină.

De asemenea, Platforma DA propune reducerea bugetului Președinției, planificat pentru anul viitor, de la 35 de milioane de lei, la 17 milioane de lei, cum a fost în anul 2016. Se propune ca banii să fie redirecționați de la Președinție către Fondul de susținere a populației, care are alocații de 86 milioane de lei pentru anul viitor.

„Am argumentat în nota informativă. Nu s-au făcut schimbări la nivel legislativ, nu a crescut numărul de personal în așa măsură ca acest buget să se dubleze”, a spus deputatul Vasile Năstase.

Deputatul Igor Munteanu a prezentat câteva amendamente la politica bugetar-fiscală. Acesta propune ca cetățenii care au depozite mari de bani în instituțiile bancare să achite un mic impozit din suma pe care o ridică anual ca dobândă la depozite.

„Dacă s-ar achita 1%, sau măcar 0,5% din dobânzile ridicate de către marii deponenți, statul ar câștiga 120 de milioane de lei”, a spus Munteanu.

O altă propunere este ca 10% din accizele achitate pentru produsele din tutun și băuturi alcoolice să meargă la Fondul asigurărilor medicale.

„Este logic ca din industriile care provoacă probleme medicale, veniturile primite din sector să meargă pentru fondul de sănătate”, a adăugat Igor Munteanu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram