/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Semnat! BERD este gata să ne împrumute 50 de milioane de euro pentru a cumpăra gaze naturale, în caz de situație excepțională

missing
11 decembrie 2019, ora 20:05

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare este gata să acorde R. Moldova un credit de 50 de milioane de euro pentru achiziționarea gazelor naturale, dacă livrările vor fi stopate începând cu 1 ianuarie 2020. Un aranjament financiar a fost semnat astăzi de premierul Ion Chicu și directorul general BERD pentru Europa de Est şi Caucaz, Matteo Patrone.

„Am recurs la acest mecanism financiar pentru a completa setul de soluții alternative de alimentare cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova, în cazul unei situații excepționale, care nu depinde de deciziile Guvernului. Suntem recunoscători BERD pentru acest umăr puternic oferit într-o manieră prietenoasă și sunt absolut sigur că numărul proiectelor realizate în țara noastră cu suportul BERD, dar și a altor parteneri externi, va crește în perioada următoare”, a declarat Ion Chicu, potrivit unui comunicat emis de Guvern.

Aranjamentul financiar prevede că Moldova se angajează să reformeze sectorul gazelor, cum ar fi elaborarea legislației secundare pentru liberalizarea pieței gazelor naturale și diversificarea surselor de aprovizionare.

Totuși, autoritățile de la Chișinău mizează pe faptul că Ucraina și Rusia vor ajunge la o înțelegere privind tranzitul gazelor naturale și livrările către R. Moldova pe calea tradițională nu vor fi stopate.

Guvernul nu anunță alte detalii despre condițiile în care ar putea accesa creditul de 50 de milioane de euro. Nu spune nimic nici despre dobândă, nici despre comisioanele pe care am putea să le plătim.

„Contăm pe faptul că cele două părți vor ajunge la un numitor comun și Republica Moldova va primi gaze naturale la un preț mult mai avantajos”, a adăugat Ion Chicu.

„Mecanismul financiar asupra căruia am convenit astăzi este încă o demonstrație a angajamentului BERD față de Moldova. Acesta combină, în mod exemplar, ceea ce înseamnă BERD și ceea ce putem oferi Moldovei și oamenilor săi. Este chiar definiția unui „prieten la nevoie”, a spus Matteo Patrone.

La ședința bordului BERD, s-a discutat astăzi și despre cofinanțarea construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram