/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Ce propuneri au deputații PAS la Legea bugetului pentru anul viitor

12 decembrie 2019, ora 14:20

Deputații fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate au înaintat mai multe amendamente la Legea bugetului pentru anul 2020 și la Politica bugetar-fiscală. Aceștia și-au prezentat propunerile în cadrul unei conferințe de presă.

Fosta ministră a Finanțelor Natalia Gavriliță a precizat că este foarte important ca, pentru lectura a doua a Legii bugetului să fie prezentată lista bunurilor pasibile pentru privatizare.

„În proiect a fost inclusă suma de 700 de milioane de lei ca venituri din privatizări și este foarte important ca cetățenii să înțeleagă ce active va trebui să vândă statul pentru a acoperi deficitul bugetar”, a declarant Gavriliță.

PAS propune menținerea accizului de 50% pentru mașinile hibrid și critică decizia Guvernului Chicu de a exclude această prevedere. În timp ce toate țările promovează transportul eco, în R. Moldova se descurajează.

Deputatul Radu Marian a declarant că ar fi favorizați anumiți importatori de mașini afiliați Partidului Socialiștilor.

PAS cere reintroducerea prețului minim la țigări, pentru că a fost eliminate din lege. Asta ar putea duce la apariția unei concurențe neloiale pe piață.

Printre propunerile PAS se regăsesc ma multe inițiative sociale, care fusese incluse în Bugetul Solidarității pregătit de Guvernul Sandu:

Noul program de asistență socială pentru pensionari „Ajutor la contor”. Bătrânii ar urma să primească lunar câte 50 de lei pentru facturile la electricitate.

Majorarea indemnizațiilor lunar pentru îngrijirea copiilor cu 100 de lei

Majorarea indemnizației lunare pentru copiii plasați în asistență parentală până la 1600 de lei.

Majorarea compensațiilor pentru serviciile de transport în alte orașe, pentru ca acestea să fie echivalente cu cele plătite în Chișinău.

Reîntroducerea premiului anual pentru toți angajații bugetari, care să constituie până la jumătate din salariul de bază. „Este o măsură de stimulare, dacă angajatul a înregistrat anumite performanțe. Guvernul Chicu a renunțat la această idee, chiar dacă este susținută de Sindicate”, a comentat deputatul Dan Perciun.

De asemenea, deputații PAS propun realocarea mijloacelor financiare destinate Ministerului de Externe pentru deschiderea unor Consulate noi în SUA și Italia.

PAS mai cere alocarea mijloacelor financiare pentru programe de instruire a minorităților naționale în limba română și finanțarea reconstrucției sediului Oficiului Avocatului Poporului, pentru a asigura funcționarea acestei instituții, pentru asigurarea drepturilor omului în R. Moldova.

Ieri, și deputații Platformei DA au prezentat mai multe amendamente la Legea bugetului și politica bugetar-fiscală pentru 2020.

Deputații Platformei DA propun peste 20 de amendamente la Legea bugetului pentru anul viitor. Cer să fie tăiat în jumătate bugetul Președinției

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram