/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și paradoxul invaziei ruse. Kremlinul vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Camera ascunsă! Cum se vând ilegal focurile de artificii în Piața Centrală din Chișinău

missing
12 decembrie 2019, ora 08:35

Ca să nu transformați seara dintre ani într-un coșmar, aveți mare grijă de unde cumpărați artificiile. Cel mai indicat este să le procurați din magazine specializate, pentru că la colțurile de stradă sau în alte locuri neautorizate, există riscul să fie contrafăcute sau expirate. Tradițional, în această perioadă, în Piața Centrală ofertele, nu tocmai legale, apar deja. Printre globuri și ghirlande, poți face rost și de artificii. Situația a fost surprinsă de o echipă TV8, cu o camera ascunsă. Iar, atunci când s-au prezentat ca jurnaliști, cumpărătorii au ascuns marfa la fuga.

Fără a ști că sunt filmați, vânzătorii sunt dispuși să explice cu lux de amănunte cât costă fiecare produs și cum se utilizează.

„Dar aveți autorizație? Aici este numărul nostru de telefon! Eu, dacă le iau acasă și nu le folosesc până la Anul Nou, nu vor exploda în casă ori…? -Nu, acestea nu sunt contrafăcute!- Adică sunt păstrate în locuri sigure?- Da!”

Total diferit s-au comportat atunci când am revenit la ei, prezentându-ne ca jurnaliști de la TV8. Au strâns marfa interzisă în doi timpi și trei mișcări și… s-au făcut nevăzuți.

În piețe, vânzarea ilegală a produselor pirotehnice capătă proporții mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Administrația Pieții Centrale afirmă că îi preîntâmpină pe comercianți despre amenzi, însă nu toți se conformează.

Victoria TRIFOȚAN, SPECIALIST RELAȚII CU PUBLICUL, ÎM „PIAȚA CENTRALĂ”

„Cu părere de rău, se mai întâmplă cazuri când se comercializează. Administrația pieții centrale întreprinde toate masurile posibile începând de la anunțarea organelor competente și abilitate despre aceea ca să vină în și să facă controale.”

Deși mai cu grijă, oamenii se aventurează să procure din locuri neautorizate. Totuși, majoritatea crede că articolele pirotehnice trebuie să fie cumpărate doar din punctele autorizate.

„Produsele pirotehnice sunt periculoase? –În mâini deștepte nici grenada nu este periculoasă!”

„Din piață nu cumpăr eu, la copii numa din magazin  și nu multe doar simbolic.”

„Ca și în toate țările civilizate cu pirotehnica trebuie să se ocupe inclusiv oameni care știu foarte bine și să cunoască acest domeniu pentru că chiar e periculos.”

Potrivit datelor poliției, amenda pentru comercializarea articolelor pirotehnice în locuri interzise, cum ar fi piețele sau în afara unităţilor comerciale autorizate, este de cel mult 10 mii de lei. În Chișinău sunt patru magazine ce au dreptul să comercializeze produse pirotehnice. Cel mai des, folosirea imprudentă a materialelor pirotehnice provoacă traume la mâini și picioare.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram