Aprobat în comisie! Președintele, Guvernul și Parlamentul vor propune câte doi candidați pentru fiecare funcție vacantă de membru al CA

13 decembrie 2019, ora 23:45

Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a aprobat, în ședința de astăzi, Regulamentul cu privire la organizarea concursului de selectare a candidaților la funcția de membru al Consiliului  Audiovizualului, la propunerea entităților publice. Concursul va fi organizat de Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, în conformitate cu prevederile Codului serviciilor media audiovizuale. Parlamentul, Președintele Republicii Moldova și Guvernul, la solicitarea Comisiei parlamentare, vor prezenta câte doi candidați pentru fiecare funcție vacantă. 

Potrivit Regulamentului, concursul va avea la bază următoarele principii: competiția deschisă, alegerea după merit, asigurarea transparenței, tratament egal oferit candidaților.

La funcția de membru al CA vor putea candida persoanele care întrunesc cumulativ următoarele cerințe:

a) dețin diplomă de licență sau echivalentă cu aceasta și au experiență de cel puțin 5 ani în unul din domeniile prevăzute de legislație: audiovizualului, al comunicării și jurnalismului, al dreptului, al cinematografiei, al culturii, al științei și cercetării, al tehnologiei informației și comunicațiilor, al publicității, precum și în activitatea academică;

b) cunosc prevederile legislației naționale și ale Uniunii Europene, precum și bunele practici internaționale în domeniul audiovizualului și în domenii conexe;

c)  dețin cetățenia Republicii Moldova;

d) cunosc limba română și cel puțin o limbă de circulație internațională;

e)  nu au calitatea de membru de partid și/sau de afiliat politic;

f)  nu dețin, în mod direct sau indirect, interese, inclusiv financiare în cadrul furnizorilor de servicii media, distribuitorilor de servicii media, întreprinderilor de comunicații electronice sau al întreprinderilor din domeniul publicității;

g)  au o reputație ireproșabilă;

h) nu sunt privați de dreptul de a ocupa o funcție publică prin hotărâre judecătorească definitivă.

Concursul va avea loc în două etape. Prima prevede selectarea candidaților în baza dosarelor depuse de către entitatea publică respectivă, iar a doua – interviul în cadrul ședinței Comisiei parlamentare.

Comisia parlamentară va plasa pe pagina web oficială a Parlamentului anunțul cu privire la interviul pentru selectarea candidaților la funcția de membru al CA cu cel puțin 5 zile lucrătoare până la data organizării interviului propriu-zis. Candidații vor fi intervievați în cadrul ședinței Comisiei parlamentare în ordinea prezentării dosarelor de către entitatea care a organizat concursul. În caz de neprezentare la interviu, se consideră că respectivul candidat s-a retras din concurs.

Candidații la funcția de membru al Consiliului Audiovizualului vor fi evaluați de către membrii Comisiei parlamentare în conformitate cu criteriile distincte prevăzute în Formularul de evaluare a candidatului la funcția de membru al CA.

După audierea candidaților admiși la proba de interviu, Comisia parlamentară, în ședință închisă, va examina dosarele prezentate, punctajul acordat candidatului și va adopta decizia finală.  Decizia va fi adusă la cunoștință candidaților imediat după adoptarea acestea.

Decizia Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media cu privire la selectarea candidaților la funcția de membru al CA, însoțită de dosarele candidaților admiși, va fi prezentată Comisiei juridice, numiri și imunități pentru examinarea și aprobarea coraportului. Ulterior, Comisia de profil va adopta și prezenta plenului Parlamentului pentru aprobare candidaturile selectate.

Potrivit Codului serviciilor media audiovizuale, Consiliul Audiovizualului este constituit din 9 membri: 2 membri propuși de Parlament, unul propus de Președintele Republicii Moldova, unul propus de Guvern și 5 membri propuși de organizațiile societății civile, selectați prin concurs public.

În prezent, trei funcții de membru al CA sunt vacante, după ce au demisionat Olga Guțuțui, Veronica Cojocaru și Dorina Curnic.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram