/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Majoritatea cartofilor de import, afectați de putregai. Experiment TV8: Cartofii polonezi și belaruși vs cei moldovenești

missing
13 decembrie 2019, ora 22:45

Greu de crezut, dar timp de un an, un moldovean consumă, în medie, 93 de kilograme de cartofi, aproape la egalitate cu vecinii din România, considerați lideri la acest capitol din țările europene. Din totalul cartofilor găsiți pe piața moldovenească, 15 la sută sunt de import. Autoritățile din domeniul alimentației ne avertizează că practic toate loturile ce-au venit în țară, în ultima perioadă, au conținut putregai. Despre starea cartofilor locali, specialiștii nu au prezentat astfel de informații. Deci, dacă aveți ghinionul să cumpărați cartofi afectați, atunci va trebui să aruncați o mare parte din ei. O echipă TV8 a făcut un experiment. A fost la piață, de unde a cumpărat cartofi de import, dar și moldovenești. Cum au arătat după ce au fost decojiți, vedeți în reportajul lui Cătălin Goria.

Există mai multe situații cu care s-au confruntat numeroși cumpărători moldoveni. Procură cartofi care arată bine la exterior, iar acasă, curățindu-i, își dau seama că va trebui, pe mulți dintre ei, să-i arunce la gunoi, pentru că sunt afectați de boli și dăunători.

“E stricată și o aruncăm, dintr-un sac luăm pentru o tavă ori un kilogram și gata, ce să facem asta e viața”, spune o femeie.

“Chiar acum am cumpărat o ladă cam 20 de kilograme și jumătate le arunc jumătate le folosesc”, spune o altă cumpărătoare.

Vânzătorii din piețe spun că și ei, la rândul lor, cumpăra cartofii și se simt în pielea cumpărătorului, când se dovedește că marfa nu e atât de bună precum pare.

“Ai noștri moldovenești majoritatea sunt negri înăuntru, aduse sunt mai bune. – Eu beloruse nu le schimb pe nimic”, spune o vânzătoare.

CĂTĂLIN GORIA, REPORTER TV8: “Și dacă tot am fost la piața am cumparat și noi 3 kg de cartofi cultivați în Moldova, Belorusia și Polonia. Acum voi lua la nimerală câte unul din fiecare pungă ca să vedem dacă sunt ori nu stricați…. Iata așa arată acest cartof……Acum luăm altul …….Am obținut așa ceva…. Și din ultima punga…… arata iată așa. La final cel puțin în cazul nostru cartofii nu sunt afectați de vreo boala și pot fi consumați”.

Potrivit Agenției pentru Siguranță Alimentară, aproape 95 la sută din loturile de cartofi ce au intrat în țară între septembrie-decembrie, au conținut putregai. Tonele afectate au fost returnate, ne asigurau autoritățile. Anul acesta, în Republica Moldova, s-au consumat 320 de mii de cartofi, dintre care 15 la sută sunt importați. Cei mai mulți cartofi sunt aduși din Belarus.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram