/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

Condițiile creditului oferit de BERD pentru achiziția gazelor naturale. Un avans de jumătate de milion de euro îl plătim imediat

missing
18 decembrie 2019, ora 11:35

Reprezentanții Ministerului Economiei au făcut publice detalii din acordul semnat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) care este gata să ofere un credit de 50 de milioane de euro pentru achiziția gazelor naturale în caz de situație excepțională, dacă vor fi sistate livrările din 1 ianuarie 2020. Informațiile au fost prezentate la ședința Comisiei parlamentare economie,buget și finanțe. În următoarele zile, deputații urmează să ratifice acordul semnat de Guvern cu BERD-ul.

Reprezentantul Ministerului Economiei a explicat condițiile accesării creditului și a confirmat că un avans de 1% din sumă, adică 500 de mii de dolari, va fi plătit de R. Moldova chiar dacă nu se va ajunge la utilizarea acestui mecanism pregătit de Guvern.

„Din momentul ratificării, publicării și emiterea scrisorii de către Ministerul Finanțelor plătim 500 de mii de dolari, iar din 11 februarie încep să fie plătite 0,5%. Din momentul accesării mecanismului plătim 1% pentru o perioadă de un an de zile. Dacă în decurs de 180 de zile „Moldovagaz” nu-și va onora obligațiile, acest împrumut devine împrumut de stat cu aplicarea unei rate de 1%”. Dar acordul poate fi anulat, este stipulat în contract”, a explicat funcționarul Ministerului Economiei.

„E păcat că acest jumătate de milion îl investim în mecanisme care pot să nu fie necesare, pentru că nu suntem pregătiți, pentru lipsă de planificare”, a comentat deputatul fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba.

Proiectul a primit aviz pozitiv în Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, fiind votat de majoritate. Deputații ACUM s-au abținut de la vot, motivând că nu au reușit să studieze proiectul.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram