În sezonul de vânătoare 2019-2020 urmează a fi împușcate 273 de animale din cinci arii protejate de stat, inclusiv Pădurea Domnească, unde nu s-a mai vânat de șapte ani, de la scandalul declanșat după omorul omului de afaceri Sorin Paciu, pentru care a fost condamnat cu suspendare Gheorghe Crețu, fost președinte al Curții de Apel Chișinău. Guvernul a aprobat ieri o decizie prin care a permis vânătoarea „pentru reglementarea numerică” a animalelor din fondul forestier gestionat de Agenția Moldsilva.
Autoritățile au motivat că uciderea animalelor este necesară pentru „a preveni răspândirea pestei porcine prin intermediul mistreţilor, evitarea contaminării culturilor agricole şi neadmiterii prejudicierii agricultorilor, precum şi apariţiei efectelor negative social-economice la producătorii din alte domenii conexe”.
„Luându-se în consideraţie relatările Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) despre situaţia epizootică la pesta porcină africană (PPA) şi potenţialul enorm de difuzare pe teritoriul ţării prin intermediul mistreţilor, se acceptă propunerile privind luarea măsurilor de prevenire”, se spune în nota informativă a proiectului.
Potrivit documentului, vânătorii vor ucide 127 de mistreți, 117 vulpi și 29 de șacali din Pădurea Hârbovăț, Pădurea Domnească, rezervația științifică „Codrii” și rezervațiile „Plaiul Fagului și Prutul de Jos.
Cele mai multe animale vor fi vânate în Pădurea Domnească – 151.
Ministrul Agriculturii Ion Perju a precizat la ședința Guvernului că, după vânătoare, vor fi prelevate probe de la toate animalele ucise, vor fi verificate în laborator și abia după asta, dacă nu vor fi identificate probleme, se va permite vânzarea cărnii către agenții economici interesați.
Președintele Partidului Uniunea Salvați Basarabia, fostul ministru al Mediului, Valeriu Munteanu, a criticat dur decizia Guvernului de a permite vânătoarea în ariile naturale protejate. Acesta se întreabă dacă nu cumva se pregătește terenul pentru a satisface mofturile președintelui Igor Dodon, care este vânător.
„În cei aproape doi ani, cât am fost ministru al Mediului, în permanență a fost o presiune enormă din partea vânătorilor „de elită” din Republica Moldova, acea protipendadă, care s-a „manifestat” în decembrie 2012 la Pădurea Domnească, pentru a fi redeschisă vânătoarea în ariile naturale protejate, dar noi am refuzat de fiecare dată, primând în poziția noastră intransigentă – imperativele de mediu, păstrarea și regenerarea faunei sălbatice, care este cea mai săracă din Europa, la cel mai mare număr de vânători pe cap de locuitori din întreaga Europă.
Vedem că, astăzi, argumentele oamenilor de știință au fost călcate în picioare de Guvernul Dodon. De ce se întâmplă acest lucru anume acum, nu cumva pentru că anume Igor Dodon este unul dintre cei mai „înrăiți” vânători din Republica Moldova și acesta dorește să-și odihnească osul „de stat” anume la Pădurea Domnească?”, a scris Valeriu Munteanu pe Facebook.
Acesta amintește și de alte două decizii ale Guvernului Chicu care afectează mediul: anularea facilităților la importul de automobile electrice și reluarea exportului de lemn brut din Republica Moldova.