/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Legea a fost modificată! Consiliul Superior al Magistraturii va avea 15 membri

20 decembrie 2019, ora 12:44

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va avea 15 membri, cinci vor fi din rândul profesorilor titulari de drept și șapte din rândul judecătorilor, plus cei trei membri delegați automat în structură: ministrul Justiției, procurorul general și președintele Curții Supreme de Justiție.

Parlamentul a votat astăzi în lectură finală modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul a fost aprobat cu 51 de voturi. Deputații Blocului ACUM au părăsit sala de ședință înainte ca documentul să fie supus votului.

Membrii ACUM au înaintat mai multe amendamente la proiect, care au fost respinse. Deputatul Sergiu Litvinenco a propus ca membrii CSM din rândul profesorilor de drept să nu fie aleși de Comisia juridică a Parlamentului, dar de o comisie specială instituită de Biroul Permanent al Parlamentului, formată din experți.

„Chiar și Buquicchio a menționat că este bine ca procesul să fie unul participativ, să nu fie numiți oameni care au afiliere politică. Să fie numită o comisie de experți, formată exclusiv din oameni care nu au treabă cu partidele politice. Astfel ne vom asigura ca între cei patru membri ai CSM-ului să nu fie delegați doi de la PDM și doi de la PSRM”, a motivat Litvinenco.

„Amendamentul a fost respins pentru că Biroul Permanent al Parlamentului nu poate să instituie comisii speciale. Concursul îl face Comisia juridică numiri și imunități”, a spus deputatul socialist Vasile Bolea, președinte al Comisiei juridice.

Documentul aprobat de Parlament mai prevede condițiile pe care trebuie să le întrunească persoanele care se vor în CSM. Pentru judecători se cere o vechime în muncă de cel puțin trei ani, să nu fie sancționat disciplinar și să obțină calificativul „foarte bine” la ultima evaluare.

O altă noutate ține de alegerea președintelui CSM. Structura va fi condusă de unul dintre membrii aleși din rândul judecătorilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram