/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

APP nu a primit nicio notificare despre schimbarea acționariatului „Avia Invest”

missing
24 decembrie 2019, ora 11:04

Agenția Proprietății Publice (APP) nu a primit nicio notificare oficială despre schimbarea acționariatului companiei „Avia Invest”. Despre aceasta au anunțat reprezentanții instituției într-un comunicat de presă, precizând că activele „Avia Invest” sunt imobilizate și astfel bunurile statului sunt protejate. 

„Prin intermediul APP, Guvernele anterioare au formalizat relațiile contractuale ale statului cu S.R.L.„Avia Invest”, având obligația de bună gestiune a contractului de concesiune. Acest contract nu este afectat eventual de comportamentul unor companii terțe, înregistrate în diferite jurisdicții, inclusiv offshore, care dețin părți din S.R.L.„Avia Invest”, spun reprezentații APP.

În comunicatul de presă se mai arată că acuzațiile din spațiul public privind „pierderea controlului” asupra aeroportului sunt lipsite de fundament. „Aeroportul Internațional Chișinău este și rămâne proprietatea statului, al Republicii Moldova, iar concesionarul trebuie să-și îndeplinească condițiile contractuale de gestiune și dezvoltare a infrastructurii prin investiții ferme. Statul, prin APP și prin alte instituții relevante, rămâne garantul corectei implementări a contractului. În cazul în care urmează sa constatăm neîndeplinirea contractului, exista posibilitatea legală – a rezilierii acestuia”, comunică APP.

În ce privește angajamente de concesiune, Curtea de Conturi este așteptată de curând să prezinte un raport privind executarea contractului. „APP a solicitat de la Agenția pentru Supraveghere Tehnică un raport despre evaluarea costurilor lucrărilor realizate de concesionar si corectitudinea investițiilor realizate de către S.R.L. „Avia Invest”. Vom informa transparent și cu celeritate opinia publică despre rezultatele eforturilor instituțiilor statului”, zic reprezentanții APP.

În cel mai scurt urmează sa fie luată o hotărâre privind viitorul concesiunii pe baza acestor decizii. „Tranzacțiile internaționale ale pachetelor de acțiuni între companii nu afectează relația contractuală dintre stat și S.R.L.”Avia Invest”. Interesul statului are prioritate, iar proprietatea asupra bunurilor statului este securizată potrivit legii și măsurilor legale. Nu există nici un pericol ca astfel de tranzacții să pună în risc controlul statului asupra bunurilor Aeroportului Internațional Chișinău”, se arată în comunicatul de presă.

În viitor, potrivit legii cu privire la concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii, companiile înregistrate în jurisdicțiile ce nu implementează standarde internaționale de transparență nu mai au dreptul să participe la procedurile de atribuire a concesiunilor .Aceasta este o măsură suplimentară pentru a evita relații contractuale cu companii străine care nu sunt transparente în ceea ce privește acționarii.

Ieri, reprezentanții „Avia Invest” au confirmat că Andrei Goncearenco este noul proprietar al firmei „Komaksavia Airport Invest Ltd”, care deține 95% din capitalul „Avia Invest”. Afacerea i-a fost cedată rusului de Nathaniel Rothschild.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram